Flere og flere unge drikker cocktails. B.T. bad Danmarksmesteren i cocktails, Janne Mønster Rasmussen, give sit bud på gode drinks til ethvert formål og tidspunkt.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>"Skarhl vi tah' en drink?". For 30 år siden forekom det spørgsmål kun i finere kredse - og gamle sort/hvide film. Så kom "Cocktail" med poetiske Tom Cruise i Raybans, shaking og stirring til tonerne af Beach Boys og Bobby McFarjin. Op gennem 90erne er drinken blevet hverdagskost ude og hjemme.

I dag nydes der flere longdrinks og cocktails i Danmark end nogensinde før. Fænomenet coctailbar er så småt ved at vinde frem også herhjemme.

I næste weekend begynder den indledende runde i Danmarksmesterskabet for bartendere. En af deltagerne er den regerende danske mester Janne Mønster Rasmussen.

Hun driver Frederik Syvtal i Jægerspris - og kan bekræfte, at de unge danskere mest er til drinks. Op imod 80 pct. af den årlige omsætning i hendes beværtning skyldes salg af spiritus.

Ikke mindst hot shot-fænomenet har øget de unges interesse for andet end den traditionelle kølige fra fadet eller kassen.

Meget kort sagt er forskellen på en long drink og en cocktail, ja - at førstnævnte skal vare længere. Derfor skal der efter Dansk Bartender Laugs regler være mindst 10 cl soda eller saft i en longdrink. Der er ikke saft eller soda i en cocktail.

Der er dem, der går meget op i hvor, hvornår og hvordan en drink indtages. Coctail-Danmarksmesteren mener ikke, det er så vigtigt.

"Jeg synes ikke, det er så vigtigt, om folk drikker det ene eller det andet - oprindelig sagde man jo, at visse drinks var specielt gode som aperitif før middagen - man skal drikke det, man synes smager godt," siger Janne Mønster Rasmussen, der blev mester med hendes egen lillafarvede Shfinx.

Fra sin plads bag baren i Jægerspris kan hun se trends komme og gå - de gamle klassikere består.

"Det er jo stadig meget de gamle. Dry martini er stadig meget populær, især efter den trend i USA, hvor det blev moderne, at også kvinderne skulle nyde en god cigar og drikke en cocktail. Ellers sælger vi stadig Margarita, Pina Colada, Screwball, San Fransisco, Tequila Sunrise og Bloody Mary. Og så sælger vi stadig mange shots. Det er vel ti år siden, det blev moderne, og det holder stadig," siger Janne Mønster.

Det betyder ikke, at der bliver drukket mindre ren spiritus.

"Der er stadig mange, der gerne vil have en whiskey. Så går man måske mere op i hvilket mærke, der er tale om," siger Janne Mønster.

Mange longdrinks bygger på enten citron eller appelsin. Hvis det skal være helt rigtigt, bør citronsaften være et mix af citronsaft, flormelis og vand. Det er i orden at bruge sour, som købes på flaske f.eks. i en vinhandel eller Brugsen.

Det kan også fåes som pulver i specialforretninger. Appelsinsaft kan jo købes overalt - jo bedre kvalitet, jo bedre drink.

De forskellige former for sirup, som Janne Mønster bruger som likør, købes i en velassorteret vinhandel. Visse former kan købes i Brugsen - f.eks. den blå curacao og rød grenadine.

Alle longdrinks kan pyntes med cocktailbær - det er naturligvis en fordel, at en drink med appelsinsaft pyntes med appelsinskiver. Og at en drink med sour pyntes med citronskiver.

Her er på siden finder du otte drinks, som Janne Mønster laver dem.

PS: Når du går i gang med at ryste og røre - husk Tom Cruise' ord: "Couglin's law: never show surprice, never loose your cool." Så kan det ikke gå helt galt.

WHITE LADY

Simon Spies' yndlingsdrik - det var alt med en alkoholprocent over 1,5, vil nogen måske sige. Men faktisk var White Lady hans yndlingsdrik. Glem ikke din lever.

3 cl gin

2 cl Tripple Sec - kan være Cointreaux, som er billigere.

3-4 cl sour

DRY MARTINIEn sand klassiker - og så er der jo det med Bond, som foretrækker sin rystet. Forkellen er næsten ens, men den får et lidt melet udseende, når den rystes.

4 cl gin

2 cl tør vermouth, her Noilly Prat.

SCREWDRIVER

Siges at være opfundet af amerikanske borebisser. Navnet skyldes den skruetrækker, de brugte til at røre rundt med. Serveres i et almindeligt glas.

3 cl vodka

10 cl appelsinsaft

Hvis man tilføjer lidt Galliano (italiensk likør) på toppen, bliver det til en Harvey Wallbanger. Opkaldt efter en surfer. Man kan selv gætte sig frem til navnets oprindelse.

SAN FRANSISCO

Rystes, så den får det lidt melede udseende og en smule skum på oversiden.

3 cl vodka

2 cl bananlikør

12 cl appelsinsaft

1 cl rød grenadine (saften af granatæble)

TEQUILA SUNRISE

Udødeliggjort af The Eagles i "Tequila Sunrise" fra "Desperado"- albummet. En tequila sunrise shakes først. Derefter hældes grenadinen i. Det giver drinken dens karakteristiske orangerøde udseende, hvor man fornemmer at farverne skifter fra rød til orange.

Tequila 3 cl.

12 cl appelsinsaft

1 cl rød grenadine

COSMOPOLITAN

Det lyder som verdensmanden m/k. Og den er da også ret populær i model, skuespiller, rockmusiker - jetsetkredse. Hovedpersonen i Brett Easton Ellis nyeste roman "Glamorama" foretrækker en Cosmo. Denne drink shakes.

3 cl vodka

2 cl tripple sec

2 cl sour

3 cl tranebær (kan købes som juice i karton)

GALLIANO HOTSPORT

Hotshots'ne, som havde deres storhedstid sidst i 80erne, begyndelsen af 90erne, er stadig populære. Blandt unge er Gammel Dansk og Jägermeister helt ude. I starten var det især vodka med knust tyrkisk peber. Idag er udvalget enormt. En galliano hotshot laves lag på lag.Det giver det "stribede" udseende.

2 cl Galliano i bunden af glasset.

Varm kaffe som hældes meget forsigtigt i med en ske.

Flødeskum på toppen.

SPHINX

Jannes DM-drink. En sød drink, som bestemt smager af mere. "Men den er jo absolut kun verdensberømt heroppe i Jægerspris."

2 cl vodka

3 cl Parfait Amour

Bols, Frothee og pyntet med vindruer, og tørrede violer.