Trafikulykkerne bliver færre og mindre alvorlige, hvis vejskilte, lysregulering, fodgængerfelter og cykelstier i byerne fjernes - så trafikanterne i højere grad selv skal finde ud af at omgås hinanden.

Det er erfaringen fra en række europæiske byer, efter at et flerårigt EU-forsøg i syv kommuner i fem lande - herunder Danmark - nu er slut, skriver Politiken lørdag.

Af en rapport fra ingeniørfirmaet Rambølls norske afdeling om en række norske, danske, svenske og hollandske eksperimenter med vejkryds i byerne fremgår det, at forsøgene ikke bare har ført til færre ulykker: Omgivelserne er efter borgernes opfattelse blevet smukkere, hastigheden er gået ned, og trafikanterne har fundet ud af at få øjenkontakt med hinanden, skriver Politiken.

Som eksempel på en bedre ulykkesstatistik nævnes Skvallertorget i den svenske by Norrköping, hvor der tidligere skete 5-6 ulykker pr. år, heraf én alvorlig. Efter ombygning til blandet hård og blød trafik i år 2000 er der sket mindre end en ulykke pr. år - ikke én af dem var alvorlig.

Rapporten fastslår, at der især i starten af forsøgene har været en vis utryghed med den blandede trafik, men den er klinget af.

- En smule utryghed er faktisk en del af filosofien, for meningen er jo, at alle trafikanter i højere grad skal holde øje med hinanden i stedet for at de bare suser af sted i hver deres afgrænsede verden, fastslår ingeniør Mogens Sørensen fra Vejdirektoratet over for Politiken.

Helt ukendt er filosofien ikke i Danmark: Eksempelvis er Lyngby Hovedgade i Lyngby indrettet efter princippet om at blande trafikanterne - med færre ulykker til følge - og flere steder i landet eksperimenteres der med 'sivegader' og lignende, skriver Politiken.

Formanden for regeringens færdselssikkerhedskommission, Karsten Nonbo (V), mener dog, at danskerne foreløbig skal se i vejviseren efter en større revolution:

- Jeg er bange for, at danske trafikanter har en for egoistisk trafikkultur til, at vi kan gennemføre det i meget stor stil. Vi har det med at sige: Hold dig på dit fortov! - og skælde ud på hinanden, siger han til Politiken.