Nok er nok. Kontrollen af især muslimske friskoler skal forbedres. Det mener SF, der på baggrund af den seneste tids historier om problemer på muslimske friskoler, vil styrke tilsynets ressourcer

»Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, som overvåger friskoleområdet, har meget få mennesker til at gøre det. Så der er meget få uanmeldte tilsyn på skolerne, og det er de uanmeldte besøg, der virker bedst, hvis man skal opdage noget ulovligt,« siger undervisningsordfører Jacob Mark, der foreslår, at de penge, som regeringen vil bruge til at øge tilskuddet til fri- og privatskoler i stedet skal bruges på at styrke kontrollen med skolerne.

Regeringen vil i forbindelse med sit finanslovsudspil hæve tilskuddet, så skolerne får 76 procent af deres udgifter dækket af staten i stedet for de nuværende 75 pct. Beløbet svarer ifølge Undervisningsministeriet til 71 millioner kroner årligt. De penge er altså bedre brugt på at øge kontrollen med de samme skoler, mener SF.

Statens tilsyn blev i januar strammet, så skolerne skal leve op til krav om at forberede eleverne til frihed og folkestyre og demokrati. Statens tilsyn satte 11 skoler under såkaldt tematisk tilsyn for at undersøge, om de lever op til kravet. Men siden da er yderligere 2 skoler – Roser Skolen og Al Quds Skole - blevet sat under tilsyn efter afsløringer i pressen.

BT har bl.a. afsløret at, at skolelederen på Al Quds Skole spredte antisemitiske billeder fra terrororganisationen Hamas på sin Facebook, mens en lærer skrev antisemitiske opslag. Og at den kontroversielle hadprædikant Abu Bashar via sin fond har finansieret Roser Skolen.

Tilsynet meddelte i begge sager, at de nu ville reagere på baggrund af historierne.

Ligeledes kunne BT i går afdække et brev fra tilsynet til Al Quds Skole, hvor skoleledelsen bedes redegøre for en meget målrettet opdragelse af små børn i islamisk praksis, der blev opdaget under et uanmeldt kontrolbesøg fornylig.

SF vil have kortlagt pengestrømmen til friskolerne og foreslår derfor at nedsætte en arbejdsgruppe af folk fra friskolesektoren og jurister til at kontrollere finansieringen.

»Jeg kunne godt tænke mig, at vi når et sted hen, hvor det ikke skal opdages af BT. Så vi skal have et fast tilsyn med skolernes økonomi, hvor man har sikkerhed for, at skolerne ikke modtager penge fra antidemokratiske foreninger,« siger Jacob Mark, der opfordrer regeringen at indkalde til forhandlinger om friskoler.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) henviser til partiets undervisningsordfører Henrik Dahl, der dog påpeger, at afdelingen for tilsynet med friskoler allerede er mere end firedoblet fra to til ni ansatte.

»Vi vil meget gerne tale konstruktivt med alle, der vil bidrage til at løse dette meget alvorlige samfundsproblem. Vi vil gerne vide mere om, hvad de forestiller sig,« siger han.