Historikeren og koldkrigsforskeren Mette Skak fra Aarhus Universitet kommer nu med sit bud på, hvem der er verdens ti værste samtidige diktatorer. Nordkoreas leder Kim Jong-Il kommer på en lidet flatterende førsteplads.

- Kim Jong-il er den værste samtidige diktator i Nordkorea efter faderens død i 1994. Hans ofre skal muligvis tælles i millioner, ingen, heller ikke FN, ved det.

Det, der gør Kim Jong-il særlig grum, er imidlertid den kasernetilværelse, som hele befolkningen henslæber, den massive politiske indoktrinering og fordummelse, som alle Nordkoreas formentlig 23 millioner indbyggere udsættes for i dette totalitære folkefængsel, siger Mette Skak til dr.dk.

Onsdag udnævnte Mette Skak Sovjetunionens første leder Vladimir Lenin til den værste diktator i det 20. århundrede, værre end Adolf Hitler.

Nu kommer hun så med sit bud på de værste samtidige despoter.

Iraks afdøde diktator Saddam Hussserin kommer ind på 2. pladsen, og på 3. pladsen finder vi Sudans leder Omar al-Bashir

Mette Skak definerer en diktator som en magthaver, der udøver ukontrolleret, ubegrænset, hensynsløs og tyrannisk magtudøvelse.

Kriterierne for, hvem der er den værste samtidige diktator, opgøres i antal dødsofre og anden påviselig brutalitet suppleret af et andet, mere strukturelt kriterium om, hvem der er ophav til andre diktatoriske systemer.