Sundhedsstyrelsen har klassificeret en række danske læger som så farlige, at de er blevet tvunget til at smide den hvide lægekittel. Flere kendte læger er iblandt.

Det kan BT i dag fortælle, efter avisen har lavet en gennemgang af Sundhedsstyrelsens tilsynsliste - i daglig tale også kaldet gabestokken.

I alt figurerer 17 læger på Sundhedsstyrelsens liste. Herunder alt lige fra praktiserende læger, speciallæger og kirurger. Fem af lægerne bliver vurderet som så farlige for patienternes sikkerhed, at Sundhedsstyrelsen har valgt at fratage dem deres autorisation, som betyder, at de ikke må have med patienter at gøre, mens én læge ikke længere må praktisere selvstændigt.

Opret abonnement på BT Plus for at se hele listen.


»Når en læge fratages en autorisation, er det fordi, der er en vurdering af, at han er til fare for patienter. Så det er et meget alvorligt indgreb,« siger chef for tilsynet i Sundhedsstyrelsen Anne Marie Vangsted til BT.

Blandt de læger, som ikke må behandle patienter, er flere kendte skikkelser.

Se herunder listen over de 17 læger du i følge myndighederne skal holde dig fra:

Ali Ahmad Haqshenas

Arbejde: Ukendt. Bor i Aarhus.
Skærpet tilsyn: Sundhedsstyrelsen har vurderet, at Ali Ahmad Haqshenas faglige kompetencer på flere punkter er mangelfulde. Han han bl.a. stillet irrelevante diagnoser og har svært ved at forstå patienternes problemstillinger.
Har ikke besvaret BTs henvendelse.

Anne Margrethe Nielsen

Arbejde: Speciallæge i psykiatri i Lyngby.
Påbud: Hendes patientjournaler er i flere tilfælde fundet mangelfulde. Hun er blevet påbudt at føre journal efter de gældende regler.
Det har ikke været muligt at træffe Anne Margrethe Nielsen.

Birger Schroll

Arbejde: Pensioneret læge.
Virksomhedsindskrænkning: Birger Schroll må ikke ordinere afhængighedsskabende lægemidler, efter Sundhedsstyrelsen i 2012 vurderede, at han har ordineret dem på en uforsvarlig måde.
Birger Schroll bor i dag i Norge og har ikke svaret BT.

Birger Lund

Arbejde: Speciallæge i reumatologi med klinik på Frederiksberg
Autorisationsfratagelse: Har fået frataget sin autorisation den 12. juli 2014 indtil videre, da Sundhedsstyrelsen vurderer, at han er til fare for sine patienter.
Det har ikke været muligt at træffe Birger Lund.

Carsten Erland Bøttcher

Arbejde: Praktiserende læge i Slagelse.
Påbud: Har fået kritik for på uforsvarlig vis at udskrive afhængighedsskabende lægemidler. Det betød, at han fik frataget retten til ordinere en række lægemidler, men Sundhedsstyrelsen har nu vurderet, at han har rettet op, og giver ham derfor kun et påbud om at følge reglerne.
Bøttcher har ikke reageret på BTs henvendelse.

Esben Hans Thielsen

Arbejde: Praktiserende læge i København.
Virksomhedsindskrænkning: Har fået indskrænket retten til at ordinere afhængighedsskabende lægemidler, herunder benzodiazepiner (bruges bl.a. til behandling af angst, søvnløshed). Det sker efter uforsvarlige udskrivninger.
»Det er ren statistik, og ingen er døde. Vi taler om misbrugere, som jeg har givet medicin i stedet for at henvise til kommunen. Jeg har ikke dårlig samvittighed,« siger Esben Hans Thielsen til BT.

Jens Friis Larsen Arbejde

Arbejde: Praktiserende læge på Bornholm.
Autorisationsfratagelse: Fik den 30. juli 2014 frataget sin autorisation som læge, efter han har været til overhængende fare for sine patienter som følge af uforsvarlig ordination af afhængighedsskabende lægemidler.
Jens Friis Larsen har ikke reageret på BTs opkald.

Jesper Frode Nygart

Arbejde: Speciallæge i almen medicin og ejer af Nygart Privathospital (afdelinger i København, Aarhus og Lyngby).
Påbud: Er blevet påbudt at følge reglerne efter mangelfulde journaler.
»Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor jeg skal stå på listen. Jeg har lavet journalnotater på samme måde i seks år, og først i år har jeg fået kritik,« siger Nygart til BT.

Jørgen Boris Velander

Arbejde: Speciallæge i psykiatri i Nykøbing F.
Påbud: Har bl.a. behandlet med antipsykotiske lægemidler i doser, der ligger over det anbefalede, uden der har været grundlag for det. Han er blevet påbudt at følge reglerne.
Jørgen Boris Velander har ikke reageret på BTs besked.

Katarzyna Rosenberg

Arbejde: Lægepraksis i Kalundborg. Ifølge erhvervsregistret blev hendes virksomhed opløst i 2013.
Virksomhedsindskrænkning: Må ikke længere praktisere selvstændigt og er blevet frataget retten til at ordinere en række afhængighedsskabende lægemidler. Hun har udvist gentagen og grovere forsømmelse og skødeløshed i forbindelse med sine patientjournaler. Hun har desuden udskrevet forkert medicin. Gav bl.a. et to-årigt barn alt for store doser af en antibiotisk medicin i forbindelse med en lungebetændelse.
Det har ikke været muligt at træffe Katarzyna Rosenberg.

Kim Bjørnholt Tjelum

Arbejde: Tidligere plastikkirurg. Ifølge sin profil på Facebook er han bosat i Rio i Brasilien.
Autorisationsfratagelse: Er den 27. juni blevet frakendt retten til at udøve lægegerning, samt leje eller drive behandlingssteder eller på anden vis være fagligt eller økonomisk involveret i patientrelateret virksomhed indtil videre. Hans advokat Tage Siboni har ingen kommentarer.

Klaus Moltved Lundsgaard

Arbejde: Læge og akupunktør på Frederiksberg.
Autorisationsfratagelse: Blev i 2010 frataget sin autorisation som læge, efter der var opstået mistanke om, at han injicerer patienter med binyrebarkhormon uden patienters samtykke.
Det har ikke været muligt at træffe Klaus Moltved Lundsgaard.

Lone Storgaard Hove

Arbejde: Speciallæge i almen medicin i Faaborg.
Påbud: Skal på kursus i behandling af akutte og kroniske smerter. Det sker efter, at hun har behandlet med for store doser morfin.
Det har ikke været muligt at træffe Lone Storgaard Hove.

Sabah Obied Kandan

Arbejde: Speciallæge i psykiatri i København.
Skærpet tilsyn: Har fået frataget retten til at ordinere afhængighedsskabende lægemidler i Norge og Sverige. Nu er han taget til Danmark, og Sundhedsstyrelsen holder ham under skærpet tilsyn.
Det har ikke været muligt at træffe Sabah Obied Kandan.

Søren Ventegodt

Arbejde: I dag alternativ behandler i København.
Autorisationsfratagelse/fraskrivelse: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har den 18. september (igen) frataget Søren Ventegodts autorisation som læge.

Tage Thusgaard Kristiansen

Arbejde: Praktiserende læge i Frederikshavn.
Påbud: Har udvist gentagen kritisabel faglig adfærd i forbindelse med behandling med afhængighedsskabende lægemidler. Han er påbudt at ændre adfærd.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Tage Thusgaard Kristiansen.

Aage Winther Nielsen

Arbejde: Speciallæge i almen medicin og indehaver af klinikken LaserMedical i Hørsholm
Skærpet tilsyn: Han har fået kritik for mangelfulde journaler.
Aage Winther Nielsen forklarer til BT, at han i de sidste 10 år ikke har haft en eneste klage fra patienter, og at han i øvrigt skriver alt ned i sine journaler.
»Så det her handler om formuleringer, ikke om behandling. Nu formulerer jeg journalerne på anden måde og vil inden længe blive taget af listen igen,« siger Aage Winther Nielsen.