Prins Joachim sikrede sig ukendt millionbeløb, da ven købte ham ud af dårlig fransk forretning

Den årlige apanage på 3,4 mio. kr., som prins Joachim skattefrit hæver i løn på skatteydernes regning, er blot en af flere indtægtskilder, som prinsen har haft det seneste år. Et velhavende og magtfuldt netværk synes nemlig gang på gang at være en gylden gevinst for 45-årige prins Joachim, når det drejer sig om prinsens hobby, hussalg eller forretning.

En kortlægning, som BT har foretaget af prins Joachims netværk, viser, at en snæver kreds har været et gyldent bekendtskab for prinsen både i forhold til hans forretning, De 5 Gaarde, det opsigtsvækkende salg af Schackenborg Slot samt prinsens motorsport-hobby.

Som BT også kan fortælle i dag spøger netværket endda også i forbindelse med prins Joachims nyerhvervede liebhaverbolig til 34,5 mio. kr. i Klampenborg, nord for København.

Klik her og se Joachims rige netværk

Planteavl

Tilbage i 2001 gik gårdene Constantinsborg, Frijsenborg, Gyllingnæs, Schackenborg og Wedellsborg sammen om et projekt, der hovedsageligt koncentrerede sig om planteavl fra De 5 Gaarde, som er ejet af familien Holch Povlsen, herunder grundlæggeren af Bestseller-koncernen, milliardæren Troels Holch Povlsen, lensgreve Bendt Hannibal Tido Wedell og prins Joachim. I 2008 slog landbrugsfællesskabet sig også ned i Frankrig via firmaet Les 5 Fermes S.A.S., som er ejet af Aktieselskabet af 30. april 2008.

Læs også: Prins Joachim og prinsesse Maries nye sted: Så meget koster det at holde villaen

Årsregnskaberne afslører, at det franske eventyr dog ikke har været en god forretning. Men det kom i foråret frem, at Troels Holch Povlsen havde købt prinsen og lensgreven ud af det franske landbrugsprojekt for et anslået trecifret millionbeløb.

- Det har ikke været muligt for De 5 Gaarde at sælge de røde ris, som produceres dernede, i Danmark. Derfor passer ejendommen, som vi har været rigtig glade for, ikke ind i De 5 Gaarde, forklarede Bendt Hannibal Tido Wedell dengang til Børsen.

Klik her og se Joachims rige netværk

Ingen reaktion

Hvor meget der er tilfaldet prins Joachim af det trecifrede millionbeløb, vides ikke med sikkerhed, og kongehuset har ikke reageret på BTs henvendelser om sagen.

Men ifølge regnskaber har prins Joachims ejerandel i Les 5 Fermes S.A.S bestået af medejerskab af De 5 Gaarde, som har ejet 12 pct. af det franske landbrugsprojekt.

I sommer trådte andre kendte venner af kongehuset og prins Joachim til, da prinsen ville afhænde Schakenborg Slot i Møgeltønder og flytte til hovedstadsområdet. Forretningen som slotsejer havde heller ikke været gylden for prinsen, der havde belånt slottet for ca. 42 mio. kr.

Særdeles god forretning

Fonde med tilknytning til legetøjs-kæmpen Lego, termostat-giganten Danfoss og holdingselskabet bag sko-mastodonten Ecco stiftede sammen med prins Joachim og prinsesse Marie Schakenborg Fonden, der købte slottet af prins Joachim for 113 mio. kr. Prins Joachim havde selv lagt 13 mio. kr. i den nye fond og kunne efter Schakenborg-salget stikke overskuddet på ca. 58 mio. kr. i lommen.

Læs også: Joachim køber nyt hus af Laudrups gode ven

Og det er en særdeles god forretning, prinsen har lavet med sit netværk. Selv om prinsen ikke længere ejer slottet i Sønderjylland, kan han stadig benytte det, fremgår det af fundatsen for den nye fond. Desuden ejer prins Joachim stadig jord og landbrugsejendomme i området, som anslås at kunne indbringe i omegnen af 76 mio. kr. Hertil kommer, at prinsen også er en af tre aktionærer, der har mere end fem pct. i selskabet De 5 Gaarde, hvis egenkapital ifølge det seneste offentliggjorte regnskab er på 6,8 mio. kr.

Derudover fremgår det af hjemmesiden for Cortina Racing, der er prins Joachims team i klassisk bilsport, at Ecco er ’samarbejdspartner’. Hvad dette samarbejde konkret går ud på er ikke klart – og kongehuset har ikke reageret på BTs henvendelser.