At blive skilt var den største krise i Sarah Zobels voksenliv. Hun har lagt familiekabalen på ny og ved, at både mor og far er de vigtigste mennesker i et barns liv – også efter skilsmissen.  Mød BTs nye brevkasseredaktør.

Livet bliver sprængt i atomer, når skilsmissen rammer. Børn, boligsituation, følelsesliv, økonomi og omgangskreds er i spil – det tager tid at genskabe familiedynamikken – og lande på begge ben igen.

»Når du bliver skilt, bliver hele din verden vendt på hovedet. Det er hårdere og sværere, end du overhovedet kan forestille dig. Selvom du føler dig klar til at rykke videre i dit liv og har taget beslutningen, er det en enorm livsomvæltning. Vi er tilbøjelige til at være meget utålmodige og ’korttidsindstillede’ og vil have, at ting går over, men ting tager tid, ikke mindst en skilsmisse," siger Sarah Zobel, der blev skilt efter 14 års ægteskab med Alexander Kølpin, fordi hun mødte sangeren Burhan G. og blev forelsket.

»Det er dybt egoistisk at splitte en familie ad. Men jeg tror, at man nogle gange møder et menneske, man skal møde på et givent tidspunkt, kald det skæbne, eller hvad du vil. Det kan godt være, han eller hun kommer ind i ens liv på en lidt uheldig måde, men du er nødt til at have tillid til skæbnen. Vi vil gerne kontrollere alting, men nogle gange kaster livet brikkerne op i luften, når vi synes, vi har allermest kontrol over det. Vi kan ikke kontrollere alting,« siger Sarah Zobel.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs hele interviewet med Sarah Zobel, der fortæller om den turbulente tid efter skilsmissen, det nye liv og savnet, når børnene ikke er hos hende.


At blive skilt var den største krise i Sarah Zobels voksenliv. Hun har lagt familiekabalen på ny og ved, at både mor og far er de vigtigste mennesker i et barns liv – også efter skilsmissen.  Mød BTs nye brevkasseredaktør

Livet bliver sprængt i atomer, når skilsmissen rammer. Børn, boligsituation, følelsesliv, økonomi og omgangskreds er i spil – det tager tid at genskabe familiedynamikken – og lande på begge ben igen.

»Når du bliver skilt, bliver hele din verden vendt på hovedet. Det er hårdere og sværere, end du overhovedet kan forestille dig. Selvom du føler dig klar til at rykke videre i dit liv og har taget beslutningen, er det en enorm livsomvæltning. Vi er tilbøjelige til at være meget utålmodige og ’korttidsindstillede’ og vil have, at ting går over, men ting tager tid, ikke mindst en skilsmisse. Selvom det er fire år siden, jeg blev skilt, kan jeg stadig løbe ind i nye udfordringer,« siger 42-årige Sarah Zobel.

Hils på BTs nye brevkasseredaktør. Hver søndag fremover vil Sarah Zobel besvare spørgsmål fra jer læsere i BT Weekend. Hun er uddannet psykolog, men hun har også på egen krop mærket de omvæltninger og udfordringer, livet byder på. Hendes egen vej har langtfra været snorlige. Hun er selv vokset op i en sammenbragt familie og er ’papificeret’ fra en tidlig alder, da hun har haft både papmor og boet sammen med en papfar i 20 år. Hun har også selv været papmor i sit tidligere ægteskab. Hendes familiemæssige baggrund meget blandet. Hendes mor er fra arbejderklassen – hendes far fra overklassen. Godt nok har hun spist fine middage, men hun er kommet lige så meget i bedsteforældrenes toværelses lejlighed i Husum. Fagligt har hun beskæftiget sig med alt fra lederudvikling til individuel terapi og så har hun netop lanceret YouTube kanalen ’Fucking Moderne Familier’, et forum hvor forældre kan få tip og viden om alverdens familiemæssige udfordringer ligefra skiftedage til teenagere i huset.

Artiklen fortsætter under billedet

Sarah Zobel med sin daværende mand Alexander Kølpin og sin mor Anita Zobel til bryllup hos halvsøsteren Rigmor Zobel og hendes mand Jesper Ravn.
Sarah Zobel med sin daværende mand Alexander Kølpin og sin mor Anita Zobel til bryllup hos halvsøsteren Rigmor Zobel og hendes mand Jesper Ravn. Foto: Jørgen Jessen
Vis mere

Skilsmissen

Hendes egen baggrund og arbejdet som psykolog har vist hende, hvor afgørende forældreskabet egentlig er. Men det er ikke tilfældigt, at der har sneget sig et ’fucking’ ind.



»Fucking refererer til de mange omvæltninger, der er forbundet med at være en moderne familie med følelsesmæssige udfordringer – papforældre, delebørn o.s.v. For fuck – det er en udfordring. Hvad gør jeg? Og fuck – går smerten nogensinde væk? I en moderne familie kan livet føles meget komplekst. Vi gør det ikke ligefrem nemmere for os selv ved at blive skilt. Der er noget dejlig simpelt ved kernefamilien, men det er ikke nødvendigvis mere lykkeligt,« siger Sarah Zobel, der nærmede sig de 40 år, da hun selv blev skilt.

»Det er dybt egoistisk at splitte en familie ad. Men jeg tror, at man nogle gange møder et menneske, man skal møde på et givent tidspunkt, kald det skæbne, eller hvad du vil. Det kan godt være, han eller hun kommer ind i ens liv på en lidt uheldig måde, men du er nødt til at have tillid til skæbnen. Vi vil gerne kontrollere alting, men nogle gange kaster livet brikkerne op i luften, når vi synes, vi har allermest kontrol over det. Vi kan ikke kontrollere alting,« siger Sarah Zobel.

Da hun mødte sangeren Burhan G., havde hun været gift med Alexander Kølpin i 14 år. Sammen har de en datter og en søn, der i dag er 15 og 10 år gamle.

Tiden, der fulgte, beskriver Sarah Zobel som voldsom på alle måder.

»Når du går fra et forhold, hvor der er børn, kan du ikke undgå at føle skyld og skam og have dårlig samvittighed. Der er selvfølgelig forskellige følelser involveret afhængig af, om man er den, der går, eller den, der står tilbage. Begge situationer kan være lige voldsomme. Den dårlige samvittighed resulterer ofte i, at vi ikke formår at sætte grænser for vores børn, men grænseløs ’curlingopdragelse’, hvor vi ikke træder i karakter som forældre, er ikke godt. Der er virkelig meget at deale med i den situation, både følelsesmæssigt og lavpraktisk.«

Artiklen fortsætter under billedet

Sammen med datteren Roberta, der i dag er blevet 15 år gammel.
Sammen med datteren Roberta, der i dag er blevet 15 år gammel. Foto: Maria Hedegaard
Vis mere

De vigtigste mennekser

Ifølge Sarah Zobel er det vigtigt at huske sig selv på, at far og mor er de vigtigste personer i børnenes liv – både når man er en kernefamilie, men også når man bor på hver sin adresse. Samarbejde er vejen frem, selvom det kan være meget svært, især i begyndelsen. Forældreskabet vil man være fælles om resten af livet. Det er selvfølgelig ikke noget, der kører fra dag ét, men man kan øve sig i det, og det bliver bedre med tiden.

Hendes bedste råd er ikke at være for firkantet, men derimod åben for, at ting kan ændre sig undervejs.

»Hvis vi skal gøre, hvad der er bedst for børnene, nytter det f.eks. ikke at holde stædigt fast i, at nu er det min uge, og i den bestemmer jeg alt, og jeg vil ikke høre en lyd fra min eks. Hvis der er en familiefødselsdag i min eksmands familie i min uge, skal han selvfølgelig have børnene med, og hvis jeg har mulighed for at holde en uges ferie, der går tre dage ind i hans uge, skal der også være plads til det. Ellers er det, at det bliver svært. For livet går videre, og børnenes liv behøver ikke at blive fastlåst i lige og ulige uger,« siger Sarah Zobel.

I dag har hun et fint samarbejde med sin eksmand, hvor de mødes, går til forældremøder og holder børnenes fødselsdage sammen – alle sammen. Hun er selv vokset op med, at det kan fungere fint på den måde. Det er afgørende for hendes egen tilgang. Sarah Zobel har f.eks. holdt jul med både sin fars kone og sin mor. Hendes mor har også passet faderens nye børn, så hun har aldrig selv oplevet en opsplitning, eller at en skilsmisse har betydet, at der var mennesker, man ikke længere kunne se.

Et tidligt billede af Sarah Zobel med sin mor Anita Zobel.
Et tidligt billede af Sarah Zobel med sin mor Anita Zobel. Foto: Jørgen Jessen
Vis mere

Savnet

Men uanset hvordan man vender og drejer det, er den største omkostning ved at blive skilt ifølge Sarah Zobel det enorme savn i de uger, hvor man ikke har sine børn. Undervejs gennem sin egen skilsmisse har hun fældet indtil flere tårer, inden hun skulle sove, for hvad fanden skete der egentlig? Hun havde jo ikke fået børn for ikke at være sammen med dem.

»Efterhånden vænner man sig lidt til det, ligesom man lærer at leve med et dødsfald, men det er noget af det sværeste,« siger Sarah Zobel.

Men jo bedre du har det med din eks, des mindre opdelt føles det. Det optimale er, hvis der er højt nok til loftet til, at du kan mødes med børnene til kage en eftermiddag, selv om det ikke er din uge, og at du altid kan komme i kontakt med dem.

»Jeg har tænkt på det, som om jeg unaturligt tager forskud på, at de flytter hjemmefra. Og det er sørgmodigt,« siger Sarah Zobel.

Men der er atter helt små børn i huset, efter at hun for ni måneder siden blev mor til sønnen Dallas.

Den nye lillebror har været med til at samle den nye familie. Hans store søskende er vilde med ham, men Sarah Zobel prioriterer stadig højt at have tid med de store børn – alene.

»Jeg vil se Vincent spille fodbold, og i efterårsferien rejser jeg alene med de store. Det er enormt vigtigt at tage sig den tid og vise dem, at jeg er der for dem og mærker, hvad de har brug for. Lige så glade de er for Dallas, lige så skønt er det at kunne fokusere 100 pct. på deres behov.«

Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Tiden læger

Sarah Zobel vil ikke sige, at tiden læger alle sår, men tiden gør i hvert fald meget godt i forhold til at komme videre og komme ovenpå igen. Faktisk føler hun, at skilsmissen på mange måder har gjort hende klogere på familielivet og ikke mindst på, hvordan hun kan gøre tingene endnu bedre i sit nuværende forhold.

»Et godt forhold kræver, at vi kan finde ud af at kommunikere, og at vi giver udtryk for vores behov. Vi er nødt til at melde klart ud, hvad vi har lyst til, og hvad vi ikke har lyst til. Man skal gå ind i det med det mindset, at vi er sammen om det her. Det er et parløb – ikke en magtkamp,« siger Sarah Zobel, der har oplevet masser af eksempler på par, der battler med hinanden og har mange uhensigtsmæssige kampe.

I stedet for at gå imod hinanden skal vi, ifølge Sarah Zobel, tage hinanden i hånden. Hvis den ene f.eks. i en periode arbejder meget, så giv plads og støt op eller sig fra, hvis det ikke er o.k. Vi kan ikke lægge en skabelon ned over parforholdet, så alt går lige op. Du skal ikke nødvendigvis lægge børn i seng, fordi din mand har købt ind. Det må ikke blive en kamp, men skal være et fællesskab. Man er to mennesker, som bor under ét tag. Hun understreger, at det ikke skal forstås, som om der ikke må være konflikter.

»Nej, slet ikke. Udfordringer og konflikter er uundgåelige. Det er dem, vi bliver hele mennesker af og lærer mere om os selv og hinanden. Hvilket forhold er baseret på lys og lagkage? Man bliver først for alvor tætte, når man har grædt en tåre og slået i bordet. Ingen har set mig græde så meget, som min kæreste har.«

Skilsmissens højeste pris har været at miste familien, som den var. Når det er sagt, understreger Sarah Zobel, hvor vigtigt det er at være åben for de nye muligheder og fordele, en skilsmisse kan give. I hendes tilfælde har det betydet en udvidelse af hendes familie. Hun har i sin egen opvækst skullet forholde sig til både halvsøskende og papforældre, hvilket har gjort hende til et mere rummeligt menneske.

»Jeg har forståelse for, at der er flere måder at gøre tingene på,« siger hun, der er datter af Peter Zobel og Anita Zobel. Hendes far har dersuden to døtre fra et tidligere ægteskab, og efter bruddet med Sarah Zobels mor, fik han endnu to sønner.

Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Den nye familie

Dynamikken i en sammenbragt familie kan tilføre nye ting til dit eget liv. Sarah Zobels papfar rejste meget i Tyrkiet. Det gav også hende mulighed for at lære landet at kende, og var med til at udvide hendes horisont, ligesom hendes fars nye kone tog hende med i ashram i Indien som ganske ung, en oplevelse, der også har været med til at forme hende.

Ifølge Sarah Zobel kan det være sundt med nye øjne f.eks. på opdragelsen af ens børn. Ingen er fejlfri, og man kan lære af papforældrene, som måske har en anden måde at gøre tingene på. Men det kræver åbenhed, og at man ikke opererer med ’dine og mine’.

Siden Sarah Zobel flyttede sammen med Burhan G, er musik naturligt nok kommet til at fylde mere i hendes families liv.

»Min søn er begyndt at gå til guitar, vi går til mange koncerter og har snakke om musik, som jeg ikke er sikker på, vi ellers ville have haft. Men det kan også være nye værdier eller måder at gøre tingene på, der bliver præsenteret af en pap-mor eller -far. Det, tror jeg, er meget sundt,« siger Sarah Zobel.

Når ting bliver gjort med kærlighed og respekt, kan vi lære meget af hinanden.

Burhan G. og Sarah Zobel til bal på slottet, da Dronning Margrethe i marts måned holdt aftenselskab på Christiansborg Slot.
Burhan G. og Sarah Zobel til bal på slottet, da Dronning Margrethe i marts måned holdt aftenselskab på Christiansborg Slot. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Vis mere