Sex og samliv  En sort labrador har gjort lykke for familien Belling. Et lykkeligt liv med en hund kræver, at man sætter sig dybt ind i racen, siger hundetræner.

At gå i hundene betyder, at man kan se frem til et hundeliv. Et hundeliv betyder et sølle liv. Et ældre udtryk, der om ikke dengang så i dag lyder fuldstændig tabsurd. For livet med hund beskrives ofte af hundeejere som den rene lykke. Der lever omkring 600.000 hunde i Danmark, og blandt dem er Ludvig.

Ludvig er en labrador på snart to år. Han bor i Havdrup lidt uden for Roskilde med mor Rikke, far Thomas, datter Sarah og søn Tobias. De bor i villa med have og to biler. Hver morgen, når børnene står op, går de et kvarters tid med hunden. Så tager far og mor på arbejde, mens datter og søn går i skole. I den tid sover Ludvig. Og når de kommer hjem, logrer han. Så bliver han kælet for og får serveret mad. Om eftermiddagen får han en ordentlig gåtur på en time til to. Og om aftenen er det atter tid til eventyr for den sorte labsedreng.

»Ludvig er vores første hund. Min mand og jeg puslede med tanken en del år, men når man har små børn er det lidt upraktisk, for en labrador er en stor race, og min holdning var, at børnene skulle være i stand til at styre den,« siger Rikke Belling, hvis datter nu er 15 år og søn 12 år.

»Da vi kørte hjem sad børnene med hunden mellem sig og tudede, fordi de var så lykkelige. Og nu fortryder jeg faktisk, at vi ikke fik den et par år før,« siger Rikke Belling og fortæller, at de går til hundetræning, så både voksne og børn kan lære at styre ham og gå i snor.

Børnenes bedste ven

Ludvig har vist sig at være børnenes bedste ven. Det er ham, teenagedatteren betror sig til om sine inderste tanker. Ham, der ligger sig ind til sønnen, når han er syg.

»Børnene og Ludvig har knyttet sig sindssygt meget til hinanden. Det er hårdt at være teenager, og Ludvig kender til mange hemmeligheder, jeg aldrig får at vide. Og jeg tror, det er rigtig sundt for en teenager at vide, at der er en, som venter derhjemme, man kan sige alt til, kramme og betro sig til.«

Ludvig er ikke blot børnenes ven, men også de voksnes. I den forstand at de nu er sammen på en ny måde.

»Når man går rundt derude i samfundet med hund i snor, får man vendt en masse ting, man ikke lige før foran tossekassen om aftenen derhjemme. Man får vendt ens drømme og planer for fremtiden.«

Med Ludvig har familien fået noget mere at være fælles om, og det har styrket familien. Men det ville være løgn at sige, at et liv med hund kun er lykke. Det kræver planlægning, siger Rikke Belling. Det er for eksempel vigtigt, at man har klare aftaler for, hvem og hvornår man skal gå tur med hunden. Når man er til fest, kigger man nok en anelse hurtigere på klokken for at sikre sig, at hunden ikke er alene hjemme alt for længe. Og man skal også være forberedt på at kunne få den passet i forbindelse med ferie.

»Nogle morgenener, når det regner og rusker, kan ungerne godt have sure miner, men de gør det, for de ved, han skal ud og have noget luft. Og så er vi begyndt at støvsuge dagligt, for han fælder to gange om året. Fra januar til sommerferien og fra sommerferien til december,« griner Rikke Belling.

Sæt dig ind i sagerne

Selvom det måske lyder hyggeligt og tilforladeligt at have en sød labs, skal man være opmærksom på, hvad man går ind til, siger den professionelle hundetræner Gitte Westen Breaum, der driver Kæledyrskompagniet. Firmaet træner hunde og hjælper familierne med hundens adfærd.

Det er vigtigt, man spørger sig selv: Spørg ikke, hvad en hund kan gøre for jer, men hvad I kan gøre for en hund?

»Allerede under forberedelserne til et liv med hund skal man bruge mere tid på det, end mange danskere gør i dag. Folk har mange gange større krav til deres vaskemaskine end til det at vælge hund.«

Det er vigtigt, man finder ud af, hvilken race man vil have, at man sikrer sig en god opdrætter og får lagt en plan for hunden. Altså for eksempel, hvor mange år man vil træne den, og hvor mange gange den skal luftes. Det er naturligvis forskelligt fra race til race.

»På den måde kan man lære noget om hundens adfærdsbehov. Rigtig mange ringer til mig og beklager sig over, at deres hund ikke fungerer, og det sker ofte, fordi de ikke har sat sig ind i, hvad racen er skabt til.«

Godbidder

En labrador som Ludvig er for eksempel designet til at jagte. En jagthund skal løbe efter bold og have meget motion. Og så er den meget tung, så de færreste kan løfte den.

»Hvis man tænker, at man vil have sin teenagedatter til at gå tur med en labrador, er det vigtigt, at den bliver trænet ordentligt. Og det gælder for så vidt alle hunde.«

Vil man have en labrador til at lystre, er godbidder særligt gavnlige. Det oplever familien Belling også. Når det kommer til alt fra udendørs toiletbesøg til rolig adfærd, er der ikke det, en lille snack ikke kan hjælpe på vej.

​GUIDE: Gode råd til et sundt hundeliv til glæde for dig og hele familien

  • Alt for mange vælger hund og fortryder. Omkring 15.000 hunde bliver aflivet om året. Og det skyldes ofte, at ejerne har valgt en forkert race, siger Gitte Westen Breaum, som er professionel hundetræner.
  • Spørg dig selv, hvorfor I skal have hund i familien. Hvad vil I med den? Hvad skal den kunne? Hvordan får I den til det? Hvilket liv regner I med at få med hund?
  • Sæt dig ind i hunden. Forskellige hunde har forskellige krav til træning, motion og aktivering.
  • Find en god opdrætter, der kender til hundens natur, og som har givet den en god begyndelse i livet.
  • Overvej hvornår du vil hente hunden. Sørg for at have to-tre ugers ferie efterfølgende. Det er ikke fair, at man køber en hund lørdag og tager på arbejde fredag.
  • Hav økonomien i orden. Det koster at købe en hund registeret af Dansk Kennel Klub. Det er ikke stamtavlen, der koster, men selve avlsarbejdet bag, der sikrer så sunde og racerene hunde som muligt.