Når fagforeningerne og arbejdsgiverne er færdige med deres boksekamp, er det DIG, der skal i ringen. B.T. hjælper dig på vej.

Rank ryg, god forberedelse og is i maven. Har du den fornemmelse, når du træder ind til lønforhandling med chefen, har du allerede en halv sejr hjemme. Godt på vej mod en tungere lønpose.

Lige nu cirkler fagbevægelsen og arbejdsgivere om hinanden som boksere før infight. Det er størrelsen af din lønforhøjelse, de slås om. Men om lidt er det dig, der skal i ringen, når forhandlingerne bliver lokale og mange steder individuelle. Så du kan lige så godt forberede dig nu.

-Selv om ikke alle på arbejdsmarkedet umiddelbart har ret til en individuel lønforhandling, så er det faktisk ofte, at muligheden for selv at bede om et møde med chefen er til stede.-

Forbered dig ordentligt
Det siger økonom og ekspert i strategi ved lønforhandlinger, Sanne Udsen. Hun er også forfatter til flere bøger om emnet. Blandt andet har hun skrevet -Håndbog for karrierekvinder- og bliver brugt af EU som ekspert og rådgiver i forhandlingsstrategi om løn.

-Det er klart, at mange lønmodtagere ser en stor mulighed for at få mere i løn i år, fordi der er mangel på arbejdskraft, og fordi økonomien er så stærk. Derfor kan man lige så godt forberede sig ordentligt,- mener Sanne Udsen.

De fleste råd, hun giver videre, kan bruges at såvel mænd som kvinder.

-Men på ét område er der typisk en forskel. Kvinder tror, at chefen automatisk er klar over, når hun fortjener en lønforhøjelse på grund af godt arbejde. Det skal man ikke regne med. Omvendt med mænd. De overdriver ofte deres egen indsats og betydningen af den. Det er heller ikke nogen klog strategi.-

Brug den gravide kone
På ét punkt er Sanne Udsen markant uenig med andre eksperter. Hvorvidt man bør inddrage sine private forhold i forhandlingen.

-Jeg har hørt om flere eksempler, hvor den ansatte har sagt, at han havde brug for lønforhøjelse, fordi han havde fået flere udgifter derhjemme. I ét tilfælde var konen blevet gravid. Det lyder måske ikke så professionelt, men det virker ofte.-

Læs selv guiden her på siderne og læg en strategi for din egen lønforhandling.