Børnechecken skal følge barnet.

Socialdemokraternes spidskandidat til EP-valget Jeppe Kofod smider et nyt argument ind i den ophedede debat om den danske børnecheck.

- Børnechecken bør følge barnets opholdsland. Så vi bør udbetale børnecheck til f.eks. rumænere som lovligt er i landet, arbejder og betaler dansk skat, hvis deres børn også bor her i Danmark. Men hvis deres børn opholder sig i Rumænien, må de få udbetalt rumænske børnepenge – af den rumænske stat, siger Jeppe Kofod.

- EU Kommissionen skal ikke blande sig i vores velfærdsydelser. Vi bestemmer selv over vores dagpenge og vores børnecheck, og det skal de ikke tro, de kan sidde og regulere via forskellige mail fra EU Kommissionen. Vi skal derfor vedtage klarere fælles EU-regler som tage højde for danskernes bekymringer.

Er du så uenig med regeringen i den sag?

- Jeg vil kæmpe for, at ordningen om social sikring bliver revideret til efteråret, så man sikrer sig, at man ikke kan sende penge ud af landet. Regeringen skal selvfølgelig følge EU-lovgivningen. Det, jeg kritiserer, er EUs regler for børnepenge. Dem vil jeg have lavet om. Det kan ordnes ved at fjerne en bisætning, siger Jeppe Kofod.

EU-Kommissionen henvendte sig til regeringen i sommer med en besked om, at optjeningsreglerne for at opnå danske børnepenge er i strid med EUs regler. Det fik regeringen til administrativt at rette ind, og nu – adskillige måneder efter – kommer så selve lovforslaget om at ændre de danske regler.

- I øvrigt kan jeg slet ikke forstå, at VK-regeringen godkendte, at den danske børnecheck skal udbetales til udlændinge, der arbejder her i landet, men hvis børn opholder sig i Rumænien eller Polen. Eller Tyskland og Sverige for den sags skyld. For det var VK-regeringen, der godkendte det i en forhandling tilbage i 2003-04, siger Jeppe Kofod.

Venstres politiske ordfører Inger Støjbjerg er overrasket over udmeldingen:

- Det er da rart, at der en enkelt socialdemokrat, der er kommet til fornuft, siger hun.

- Men Socialdemokraterne fremsatte ikke i 2003 et forslag om et forbehold i forhold til børnechecken. En række domme og fortolkninger fra EU-Kommissionen har siden udvidet fortolkningen. Det forsøgte vi at dæmme op for med et optjeningsprincip. Hvis regeringen nu foreslår at tage et forbehold, når forordningen skal forhandles igen, så ser vi gerne på det, siger Inger Støjbjeg.

Ifølge Inger Støjbjerg er der intet nyt sket i forhandlingerne mellem Venstre og regeringen om børnecheck-problemet. For at imødekomme et ønske fra ikke mindst Venstre vil regeringen nu kontakte EU-Kommissionen for at få vurderet, om en indeksering af børnechecken er mulig inden for EU-retten og den såkaldte forordning 883/04, som er årsag til hele striden.

- Men det virker sådan lidt halvhjertet. Statsministeren siger jo også på forhånd, at hun ikke tror, hun kan komme igennem med det. Det er jo ikke et tegn på den helt store selvtillid, siger Inger Støjbjerg.

Spørgsmålet om børnecheck til EU-borgere i Danmark har også skabt intern ballade hos Socialdemokraterne.

Flere folketingsmedlemmer har udfordret partilinjen og ønsker et stop for, at eksempelvis østarbejdere skal have ret til en børnecheck fra første måned, de arbejder i Danmark.

F.eks. mener Bjarne Laustsen (S), – i lighed med bl.a. Venstre – at regeringen skal lave et optjeningsprincip, så EU-borgere ikke bare kan sende børnechecken ud af Danmark fra dag 1.

- Man kan ikke forklare, at børn, der vedbliver at være i Polen, skal have en dansk børnecheck, for vi har relativt højere udgifter til at børn i Danmark, siger han.

Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten mener, at alle ja-partierne (alle andre end Enhedslisten og DF) har løjet for befolkningen i årevis:

- Ja-partierne påstår at EU ikke må blande sig i danske forhold. Men det må de gerne, og de gør det gang på gang, siger han.

Der er valg til Europa-Parlamentet 25. maj.

Andre læser også