Hudlæge Uffe Gjede fra Jydsk Lasercenter i Thisted tøver ikke med at anbefale sine patienter med hudkræft at bruge rynkecreme. Ved et tilfælde opdagede han nemlig, at rynkecremen Crème Métamorphique tilsyneladende forebygger nye tilfælde af hudkræft meget effektivt.

»I min klinik har jeg mange patienter, der lider af hudkræft. Førhen kom de ofte ind flere gange om året med fire-fem nye forstadier til hudkræft.

Men efter at de er begyndt at bruge Crème Métamorphique, er de fleste helt ophørt med at udvikle nye forstadier,« fortæller Uffe Gjede, der understreger, at han ingen økonomiske interesser har i Métamorphique-cremen.

Opdaget tilfældigt
Han har behandlet godt 100 patienter med cremen, og alle har efterfølgende fået det bedre, og hans vurdering er, at cremen kan forhindre 80-90 procent af nye forstadier til hudkræft.

»Det er ganske enestående. Cremen har for mig at se enorme perspektiver i behandlingen af hudkræft, der hvert år koster samfundet millioner af kroner i form af udgifter til behandling samt patienternes sygedage, siger han.

Uffe Gjede opdagede cremens forebyggende effekt mod hudkræft ved en tilfældighed.

»To af mine patienter med hudkræft fik det pludselig meget bedre, og jeg spurgte, om de havde smurt sig med noget specielt. Det viste sig, at de begge havde brugt Métamorphique. Jeg blev selvfølgelig nysgerrig og anbefalede efterfølgende andre patienter at prøve cremen,« siger Uffe Gjede, der understreger, at cremen ikke kan helbrede hudkræft, når den først er opstået.

Forebygger også
Funktionen er at forebygge hudkræft og holde antallet af forstadier til hudkræft i skak. Er man tidligt ude, kan cremen i visse tilfælde også få forstadierne til at forsvinde, fortæller Uffe Gjede. Derimod hjælper cremen ikke mod den mere alvorlige modermærkekræft, som også opstår i huden.

Hos Kræftens Bekæmpelse opfordrer læge Iben Holten til at få testet cremen videnskabeligt for at få dokumenteret virkningen sort på hvidt.

»Det er klart, at det er interesssant, hvis cremen kan reducere antallet af forstadier til hudkræft. Det er jo en behagelig måde at behandle på med en lækker creme, og man må gå ud fra, at når cremen er i handelen, så overholder den også reglerne for, hvad sådan en creme på indeholde - så der ikke umiddelbart er risiko for bivirkninger.

Uffe Gjede anbefaler også raske mennesker at bruge cremen forebyggende. Det gælder ikke mindst dem, der dyrker meget sol eller er lyse i huden.

Selv er han også begyndt at bruge den.