"Bænken" og "Dancer in the Dark" blev topscorerne med hver fem priser, da Danmarks Film Akademi søndag aften ved en festlighed på Base Camp i København uddelte årets Robert-priser.

Hvis der skal kåres en vinder "på point", må det blive socialdramaet "Bænken", instrueret af spillefilmdebutanten Per Fly, der markerede sig som en af sidste års store, positive overraskelser i dansk spillefilm.

Temaet taget i betragtning var det usædvanligt, at den inden årsskiftet solgte omkring 68.000 billetter.

Blandt 17 danske premierer i år 2000 placerede dette tal kun "Bænken" som den 10. mest sete, men billetsalget oversteg klart både produktions- og distributionsselskabets forventninger, så der var altså ikke kun tale om en kritikersucces.

Filmakademiets ca. 400 medlemmer kårede"Bænken" til bedste film, Per Fly modtog statuetten som bedste instruktør, og Jesper Christensen indfriede "favoritværdigheden", da hans præstation som alkoholikeren Kaj blev honoreret som bedste mandlige hovedrolle. Derudover indkasserede filmen to mindre priser.

Prisuddelingen blev også en overvældende triumf for selskabet Zentropa, der stod bag 14 af de 16 præmierede danske film.

Den islandske sangerinde Björk tog prisen for bedste kvindelige hovedrolle for sin indsats i "Dancer in the Dark", ligesom hun delte prisen for bedste musik med Mark Gell.

"Italiensk for begyndere" måtte nøjes med tre gange Robert, men de faldt til gengæld alle i nogle af de tunge kategorier.

Peter Gantzler og Ann Eleonora Jørgensen strøg til tops for bedste mandlige og kvindelige birolle, mens instruktøren Lone Scherfig blev belønnet for bedste originalmanuskript.

Det kendetegnede i øvrigt hele rækken af præmierede film og præstationer, at der var tale om nyskrevede historier og ikke gendigtninger eller filmiske bearbejdelser af litterære værker. I den sidste kategori var både den Oscar-indstillede "Her i nærheden" og "Fruen på Hamre" indstillet, men uden at vinde en eneste pris. /ritzau/