Velhavende danskere har fundet ud af, hvordan de sikrer sig mod, at falske arvinger dukker op, efter de er døde. Landets dna-centre oplever, at folk henvender sig for at få lavet dna-profiler, inden det er for sent. Det skriver Nyhedsavisen onsdag.

Den typiske kunde til et dna-testamente er en meget velhavende mand, der er kommet op i alderen. Han har måske ikke været nærig med sin krop i sine yngre dage, og nu er han klar over at, der måske kunne dukke børn op, der kunne tro, at han var deres far.

Hos DNA Center i Skåde ved Århus kommer der jævnligt kunder, der ønsker at sikre deres familie mod ubehagelige overraskelser fra fortiden.

»Han er måske bange for, at der pludselig dukker en 17-årig op, efter han er død, der påstår, at ifølge hans mor, så er den afdøde faderen.

Ved at have en dna-profil liggende sammen med testamentet kan familien hurtigt få svar på, om det er et ægte barn, eller om det er en, der bare tror, at han er et ægte barn,« siger Mette Mønsted fra DNA Center.

Også hos dna-centret Blumlab på Sjælland oplever direktør Robert Blum, at en del velhavende vil have styr på generne, inden det er for sent. Han ved ikke præcis, hvor mange det drejer sig om, for alle dna-profiler kan i princippet bruges i et testamente.

Det er Robert Blums erfaring, at kunderne for det meste har to forskellige grunde til at få lavet dna-profilen.

»Den ene del af kunderne gør det, for at falske arvinger ikke skal dukke op for at gøre krav på arv. Den anden del gør det, for at de efterladte ikke skal blive uenige og beskylde hinanden for at være uægte,« siger Robert Blum fra Blumlab, der understreger, at det teknisk set også er muligt at lave en dna-profil på et menneske, efter det er dødt.

Men det kræver, at der enten findes hår fra en børste, hvor hårsækken er intakt, eller en tandbørste, som den afdøde har brugt. Og selv da er det ikke sikkert, at der kan laves en intakt dna-profil.

Derfor er det bedst at få det ordnet, inden det er for sent, mener Robert Blum. Hos dnatest.dk oplever Johannes Brejner også, at folk ønsker at få lavet et dna-testamente hos ham. Men han må henvise til nogle af de andre centre, for dnatest.dk er specialiseret i faderskabstests.

Et dna-testamente bliver oftest lavet på den måde, at en person henvender sig ved et center og får lavet profilen.

En dna-profil kan laves på baggrund af et lille skrab fra en vatpind i munden eller fra en blodprøve. Men også sæd, barbergrej, negle, tyggegummi og cigaretskod kan bruges i jagten på dna.