Ny kødskandale: B.T. afslører, at restauranter i stort omfang bestiller gammelt kød - bare det er billigt.

Du risikerer at få gammelt kød og fisk på gaflen, når du spiser på restaurant. B.T. kan i dag afsløre, at restauranter i stor stil køber gammelt kød.

Gammelt kød, der har været frosset ned i årevis, er en eftertragtet vare på restauranter på blandt andet populære steder som Scala og Field’s, Skandinaviens største shoppingcenter.

Og restauratørerne har udviklet utallige metoder til at snyde myndighederne i at opdage det gamle kød.

Afsløringerne kommer, efter at B.T.s journalister gennem flere uger har arbejdet under dække som kødsælgere og slagtere fra et kødfirma.

Helt åbenlyst har vi tilbudt gammelt kød til 33 tilfældigt valgte restauranter i Storkøbenhavn.

Nemt at få kunder
vores få uger i branchen for gammelt, ulovligt kød lykkedes det os at få otte kunder, der tilsammen bestilte mere end et halvt ton gammelt kød.

Kødets holdbarhed var udløbet for op til tre år siden.

Ni andre restauranter bad om prøver på vores kød, hvoraf nogle ville bestille senere, når deres kølelagre var tømt.

Kun seks meldte klart nej tak, og ud af dem tog kun fire direkte afstand fra vores tilbud om gammelt udløbet kød.

Mange måder at snyde på
Samtidig afslører restauranterne et fintmasket net af måder, de kan snyde myndighederne, så de ikke opdager det gamle kød. Blandt andet beder de fleste resturanter om at få leveret ordren ad flere gange, så de ikke har et for stort lager af ulovligt kød.

En restaurantejer fortæller, hvordan medarbejderne får besked på at tage de gamle varer med hjem til deres private frysere, for derefter kun at tage det parti med tilbage til restauranten, der skal bruges den pågældende dag.

Andre beder om regning på første leverance, så de kan henvise til den, hvis myndighederne på et eller andet tidspunkt finder de ulovlige varer.

Men restauranternes kreative metoder sætter også kundernes helbred på spil.

Restauratørerne aner nemlig ikke noget om det kød, de køber.

Kød gladeligt smidt i fryseren
B.T.s kødsælgere fortæller, at kødet kommer uden mærker, så man ikke kan se, hvor gammelt det er. Og det kød, vi fremviser, er kød uden datomærker, oprindelsesland eller slagteri.

Flere steder leverer vi kød i gennemsigtige affaldsposer, hvor der med tusch er skrevet 'Juni 2004'.

Alligevel bliver kødet accepteret og gladeligt smidt i fryseren klar til at blive serveret for dig, næste gang du bestiller mad.

Det eneste, restauratøren har fået at vide, er, at det er gammelt og billigt.

B.T. skal dog understrege, at vi kun leverede anerkendte og kontrollerede varer, som kan spores gennem B.T.s oplysninger.