Tre partier kan presse regeringen til at bremse flygtningene ved Europas grænser.

Europas grænser skal lukkes, og der skal oprettes velfungerende asyllejre i nærområderne, hvorfra flygtningene kan søge asyl i forskellige lande.

Den ide fra Socialdemokraterne presser regeringen, for den bliver bakket op af Dansk Folkeparti og de Konservative. De tre partier har lige præcis et flertal på 90 mandater tilsammen.

»Hvis Socialdemokraterne mener det her alvorligt, kan vi i fællesskab med De Konservative lave en vedtagelse, der pålægger regeringen at arbejde videre med denne idé,« siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl til Ritzau.

Planen er undfanget af Socialdemokraternes gruppeformand Henrik Sass Larsen, der ikke mener, at dansk asylpolitik skal udøves ved grænsen i Padborg.

I stedet mener han, at EU’s ydre grænser skal lukkes, hvorefter der tættere på nærområderne kan oprettes asyllejre, som alle flygtninge kan samles i. Derefter skal det være op til hvert enkelt vestligt land selv at bestemme, hvor mange flygtninge, man ønsker at tage imod. Resten af flygtningene må blive i lejrene, indtil de kan vende hjem en dag.

»Den mest ideelle løsning vil være at lave modtagelejre rundt omkring. Også i nærområderne, hvor alle med behov for beskyttelse og husly kan komme hen. Der skal være ordentlige vilkår, så man på den måde kan udøve sin humanisme der,« siger Henrik Sass Larsen til Jyllands-Posten.

Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og De Konservative meldte søndag ud, at de alle kan stå inde for idéen om velfungerende asyllejre tæt på konfliktområderne.

De Konservatives formand Søren Pape Poulsen, mener, at det nuværende system er skævt, fordi det kun er de stærkeste og rigeste, der kommer til Danmark og søger asyl.

»Derfor har vi fået et kapløb om, hvem der kan stramme op på grænsekontrollen, og til sidst kan Europa ikke magte det længere, og så bliver der lukket helt af,« siger Søren Pape Poulsen.

Ifølge DF’s formand, Kristian Thulesen Dahl, bør flertallet nu presse Venstre-regeringen i den »rigtige retning«.

»Vi skal omlægge politikken. I stedet for at tage folk hertil med henblik på at integrere dem i det danske samfund skal vi bruge pengene lokalt. Så har vi mange penge at gøre godt med,« siger DF-formanden.

Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen savner at få forslaget konkretiseret af Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen.

»Vi er tilhængere af hjælp i nærområderne. I udgangspunkt synes jeg, det lyder interessant og spændende, men også lidt flyvsk på ordets positive måde, siger han til Ritzau.