Rasmus Kragh måtte vende om 250 meter før toppen af Mount Everest

En tidlig martsmorgen i 2013 klatrede Rasmus Kragh i Norge mod toppen af sit første bjerg nogensinde. Fire år efter satte den 27-årige dansker kursen mod verdens højeste tinde. Han ville bestige Mount Everest fra den mest ufremkommelige side, nordsiden, alene og uden ilt. Den 30. marts 2017 vinkede han farvel til sin kæreste i Kastrup lufthavn. BT Weekend har fulgt ham på de to måneders rejse i et nådesløst klima, hvor den gennemsnitlige temperatur var på -20 grader. Her er historien om de sidste dramatiske dage.

20. maj

»Hej derhjemme – Lige en update inden mit topforsøg.

Er netop ankommet til Camp 3, der ligger i 7.900 meters højde. Jeg har sat mit telt op og vil nu hvile i fire-fem timer. Så sætter jeg afsted mod toppen! Rasmus.«

På grund af dårligt vejr blev Rasmus Kragh tvunget til at udskyde topforsøget til den 22. maj, hvor han om aftenen skrev.

22. maj

»Kort besked fra bjerget. Var nødt til at vende om 250 meter før toppen p.g.a. en storm. En svær beslutning, men den eneste rigtige. I får en update senere. Lige nu er mit fokus at komme sikkert ned. Rasmus.«

På verdensplan har næsten 4.500 mennesker nået toppen af verdens højeste bjerg. Færre end 200 har gjort det uden kunstig ilt. Færre end 30 har gjort det alene og uden kunstig ilt. Og færre end 10 mennesker - og ingen danskere har endnu gjort det alene, uden kunstig ilt og fra nordsiden - den hårdeste rute. Oddsene var imod Rasmus Kragh fra begyndelsen.

Han nåede aldrig toppen af Mount Everest. Alligevel blev han hyldet for sit forsøg, sit mod og sit svære valg at opgive, af alle dem, som fulgte hans ekspedition på Facebook og i aviserne. På Facebook reagerede mere end 1.000 mennesker på Rasmus Kraghs besked.

»Det er lige før, jeg har større respekt for din besluning om at vende om 250 meter før toppen end din beslutning om at bestige bjerget. Det er helt vanvittigt, at du er i stand til at træffe sådan en beslutning så kort før mål.«

»Respekt herfra, godt gået uanset. Kom sikkert ned,« lød nogle af de mange kommentarer på Facebook.

Bjergbestigeren Rasmus Kragh har indtil denne uge haft en 100 pct. succesrate på alle sine ekspeditioner. Han har flere af verdens højeste bjerge på sit CV. Han var i sit livs bedste form - både fysisk og mentalt. Det eneste, han ikke kunne forberede - eller styre - var vejret.

»Vind og vejr på bjergene er altid umuligt at gøre noget ved. Jeg står med ansvaret for mit eget liv, så jeg skal kunne fortælle mig selv, at bjerget også er her en anden gang, hvis forholdene ikke er til det. Man skal være ærlig over for sig selv, ellers kan det blive ens sidste tanker,« sagde han i april, da hans farefulde ekspedition kun lige var begyndt.

Èn af Rasmus Kraghs nærmeste venner og fysiologiske sparringspartner, Rasmus Folino Nielsen, er ikke i tvivl om, at det er ‘ekstremt, det han har forsøgt at gøre’.

»Mange andre har prøvet at bestige Mount Everest helt op til seks gange uden at lykkes. Rasmus har helt sikkert presset kroppen alt, hvad den kunne tåle.«

Til dato er næsten 300 mennesker døde i forsøget på at nå toppen af Mount Everest. Alene i den sidste uge, hvor Rasmus Kragh for alvor satte ind mod toppen, omkom syv personer på bjerget.

»Jeg har været nervøs for ham. Han skulle nok komme ned i live, det var mere et spørgsmål om, hvilken forfatning han ville være i. Man kan miste lemmer og få blodpropper på grund af højden og kulden. Han har været på bjerget i næste to måneder alene, uden hjælp og uden ilt. Den risiko, han løber, er betydeligt større end alle andre, men hvis nogen kan klare det, er det Rasmus,« fortæller Rasmus Folino Nielsen.

Mandag sluttede topforsøget for Rasmus Kragh, men bekymringerne fortsatte hos familien hjemme i Danmark. For turen ned ad bjerget er mindst lige så farlig som turen op. På Facebook skrev hans kæreste Liva Westergaard tirsdag morgen.

23.maj

»Rasmus ringede til middag lokal tid, hvor det blev klart, at han fortsat lå i sit telt i 7.700 m. Hans tale var utydelig, og han virkede udmattet.Rasmus fortalte, at han var dehydreret og havde problemer med at mærke hænder og fødder. Han udtrykte skuffelse over ikke at have nået toppen på grund af dårligt vejr, men jeg fortalte ham, at vi alle sammen beundrede hans bedrift.

Rasmus ligger alene i campen og har ingen mulighed for at få vand eller mad. Hans mor og jeg er bekymrede over hans tilstand, som vi vurderer er kritisk. Vi har derfor besluttet at sende hjælp. Vi ønsker mest af alt, at han kommer ned til Advanced Base Camp i god behold. Derfor trodser vi hans beslutning om at gøre det alene.«

Rasmus Kragh var blevet fanget i selvsamme storm, som havde forhindret ham i at nå toppen af bjerget.

Hans far Niels Axel Kiilerich Hansen fortæller om familiens beslutning:

»Vi var meget bekymrede for Rasmus’ tilstand. Vi ville gerne have hjælp til at finde ud af mere. Selvom han ville gøre det hele solo, ville vi sikre os, at der var mulighed for, at han kunne få hjælp. Hvis ekspeditionslederen vurderede et behov, ville vi som familie gå imod Rasmus’ eget ønske om at gøre det solo, og skaffe ham hjælp,« forklarer han .

Men før familien nåede at iværksætte en redningsekspedition på den anden side af kloden, skrev Rasmus Kragh i en sms, at han ville ringe næste dag. Det var det altafgørende livstegn, som familien havde ventet og håbet på.

24. maj

»Update: Her til eftermiddag er jeg endelig kommet helt ned til Basecamp. Det sidste par døgn har været en hård rejse fra skyerne i næsten 8.600 m, hvor jeg vendte om, og ned til 5.200 m, hvor jeg netop nu er kravlet i soveposen i mit telt.

Den 22. overnattede jeg i min camp i 7.700 m, og fra tidlig morgen til sen eftermiddag d. 23. kæmpede jeg mig ned ad bjerget til ABC i 6.400 m i selvsamme storm, som fik mig til at vende om dagen inden.

Jeg har det med andre ord godt, selvom jeg naturligvis er virkelig udmattet!«

Endelig fik Rasmus Kraghs far kontakt med sin søn over satellit-telefonen.

»Jeg er glad for, at min dreng fik prøvet sin drøm af. Det er selvfølgelig ærgerligt, at han ikke nåede helt i mål, men han skal have et stort 12-tal for sin dømmekraft. For det har ikke været nemt at vende om så tæt på toppen, men det var det eneste rigtige. Rasmus har bevist, han har evnen til at vende om,« siger Niels Axel Kiilerich Hansen.

I begyndelsen af juni står hele familien klar til at tage imod Rasmus Kragh i Københavns Lufthavn. Stolte og glade.

Sådan har vi gjort:
Artiklen er baseret på facebookopdateringer og interview med Rasmus Kraghs nærmeste.