Et kraftigt lynnedslag skabte onsdag aften panik og frygt blandt passagererne i et fly på vej mod Københavns Lufthavn fra Narsarsuaq i Grønland. Passagerne råbte og skreg, mens tyk røg bredte sig i flyet, der var ved at gøre klar til at lande i Københavns lufthavn.

og Niels C. Svanborg



"Jeg troede, at flyet ville falde ned. Jeg blev så forskrækket," sagde Carl Peter Olsen få minutter efter, at han var landet sikkert i Kastrup Lufthavn med sin mor og lillesøster.

Kort inden landingen fik han og de 96 øvrige passagerer et voldsomt chok, da et lyn ramte ned midt i Boeing 757-flyet, da det fløj ind over Øresund klokken halv ni onsdag aften.

Et kraftigt brag rystede flyet, og flere af de elektriske installationer kortsluttede. Det fik en ildelugtende røg til at brede sig i kabinen, hvor flere af passagerne begyndte at gå i panik.

"Efter at det høje brag havde lydt begyndte to kvinder at græde og personalet råbte og skreg. Man kunne se, at mange var meget bange," fortæller Piitaaraq Motzfeldt på 19 år, der blev modtaget af sin lettede mor i lufthavnen.

Kort tid efter røgen havde bredt sig fik personalet forklaret passagererne, hvad der var sket, og at flyet uden problemet kunne lande i Kastrup.

Det var dobbelt held for alle, at kortslutningen ikke udviklede sig til en større brand langt væk fra lufthavnen, og at der var en flymekaniker om bord.

Han var på vej hjem fra arbejde i Grønland. Mekanikeren fik hurtigt styr på skaderne ved at hugge loftpladerne ned i kabinen.

På den måde fik han slukket de gnister, der fik røgen til at brede sig i kabinen.

"Røgen lugtede utrolig meget. Vi måtte tage en serviet op for næsen, så vi ikke indåndede røgen.

Men det værste var braget. Da blev vi virkelig forskrækkede. Børnene troede, at flyet ville falde ned," sagde Dina Olsen da hun stod i ankomsthallen med sin børn Carl Peter og Alma.

Flyet var på vej ind over Øresund, 20 kilometer fra lufthavnen, da det blev ramt af det kraftige lyn. Her var der i følge DMI flere lynnedslag i løbet af aftenen.

Normalt går lynnedslag uden om fly, men uheldigvis ramte et enkelt lyn midt ned i flyet.

"Vi havde fløjet i cirka fire timer da der pludselig lød et meget stort knald. Kvinder og børn græd," siger Peer Sørensen, der ikke var mere skræmt end at han allerede var på vej over til sin næste flyvetur til Thailand.

Det kraftige brag fik Politiet i Københavns Lufthavn til at slå en såkaldt storalarm. Desuden fik den kraftige røg piloten til at melde om brand i den ene motor.

Og Politiet tog ingen chancer. Adskillige ambulancer blev tilkaldt, og politifolk blev tilkaldt fra fodboldkampen i Parken.

Men et minut efter alarmen gik, satte flyet dækkene på jorden og kørte til gaten. De chokerede passagerer kunne gå fra flyet efter en ubehagelig og chokerende flyvetur.

Boeing 757-flyet skal nu undersøges for skader. Flyet kan derfor ikke gennemføre flyvningen til Kangerlussuag torsdag, oplyser Grønlandsfly, der forventer, at flyet vil være tilbage i normal drift inden for kort tid.