Under onsdagens begravelse af Dan Uzan bar mange danske mandlige toppolitikere den jødiske hovedbeklædning Kippah også kaldet kalot, selvom de ikke er jøder. Det er helt almindelig praksis under jødiske begravelser, og onsdag var der medbragt 200 kalotter til blandt andre ikke-jødiske sørgende.

Traditionelt set bærer mænd en jødisk kalot af respekt ved en jødisk begravelse, også selvom de ikke er jøder. Sådan var det også under onsdagens begravelse af Dan Uzan, der natten til søndag på tragisk vis mistede livet under skudangrebet ved synagogen på Krystalgade i København. Blandt andre Morten Østergaard og Lars Løkke Rasmussen bar kalot under onsdagens begravelse af Dan Uzan. Ifølge rabbiner Jair Melchior havde man til onsdagens begravelse medbragt 200 kalotter, til dem der ikke selv havde taget kalot med:

»Vi vidste, der ville komme mange mennesker i dag, og alle bar kalotten af respekt,« fortæller rabbiner Jair Melchior til bt.dk.

En jødisk begravelse har flere traditioner udover brugen af kalot. Ifølge mosaiske.dk lægger man blandt andet en lille sten på graven og ikke blomster. Det er der to grunde til. For det første ud fra tanken om at alle skal være lige i døden, og derfor skal ingen have særlig pynt. Og for det andet for at man ikke skal plukke en levende blomst til ære for de døde, da det i den jødiske livsopfattelse er livet, der kommer før døden. Stenen symboliserer samtidig værdsættelse og respekt for det levende.

Efter begravelsen af Dan Uzan, ser rabbiner Jair Melchior tilbage på en trist dag. Men også en dag med smil:

»Det var meget trist. Men det var samtidig også en dag, der giver kræfter. Vi fejrede Dan Uzans personlighed. Der var stor sorg, men intet had,« siger rabbiner Jair Melchior til bt.dk.