Salmonellafrygt har i de senere år næsten taget livet af traditionen med at puste æg, men eksperterne opfordrer nu til, at fylde lungerne og tømme æggene så man igen kan blive godt gammeldags rød i skallen.

Det er ikke kun danskernes helbred, to årtiers massive problemer med salmonella har truet. Også den gamle påsketradition med at puste æg har lidt under risikoen for, at få minutters læbe-æg-kontakt skulle resultere i den frygtede sygdom. Men i de seneste år er antallet af salmonellatilfælde faldet markant. Det skriver morgenavisen 24timer.

- Det går rigtigt godt med bekæmpelsen af salmonella. Faktisk er vi helt nede på et risiko-niveau, der svarer til i 1980 - altså før salmonella rigtigt blev et problem i Danmark. Derfor behøver man ikke længere være så nervøs for at spise fødevarer, der traditionelt forbindes med salmonella. Især hvis ægget kommer fra en fornuftig dansk producent, er der sjældent problemer, siger overlæge Kåre Mølbak, der er afdelingschef på Statens Serum Institut.

Ifølge Fødevarestyrelsen er kun ét æg ud af cirka 1.400 forurenet med salmonella. Og oftest sidder salmonellaen inde i ægget - ikke på æggeskallen, som mange tror.

- Risikoen for at blive syg af salmonella, når man puster æg, er altså meget, meget lille, fastslår Annette Perge, dyrlæge i Fødevarestyrelsen, over for morgenavisen 24timer.

Men hundrede procent væk er den ikke.

- Derfor foreslår vi, at man for at være på den helt sikre side tørrer æggene med sprit, inden man puster. Det gamle råd med at skolde ægget duer ikke, når det gælder æggepustning. Det er stort set umuligt at puste et æg, der er koaguleret,« siger Annette Perge.

Salmonella er særlig farligt for små børn og ældre mennesker, så hvis det er bedsteforældrene, der står for at lege æggelege med familiens yngste, er der ekstra god grund til at spritte æggene - trods den ekstremt lille risiko for at netop de æg, I har købt, kan forvandle påsken til et salmonellamareridt.

Symptomerne på salmonella er diarre, ofte med blod i, voldsomme mavesmerter, opkastninger og i nogle tilfælde feber. Der findes også mere alvorlige komplikationer, men de er sjældne.