I går morges fik en dyrepasser i Københavns Zoo et chok. Den lille elefantunge Punjab lå død. Tragedien er sket kun to uger efter, at Punjabs tante Coco måtte bukke under for en bakterieinfektion.

Den lille indiske hanelefant Punjab, som er født og opvokset i Zoo i København og døbt af B.T.s læsere, blev kun 1 år og 10 måneder. Han døde, til stor sorg for Københavns Zoo, mandag morgen af en kraftig tarminfektion. Det skete højst uventet, og årsagen er endnu ikke fastslået.

Den ellers legesyge Punjab havde virket uoplagt lørdag, og dyrlæge Carsten Grøndahl var inde og kigge på ham. Men selv om den lille elefant var lidt stille, var han feberfri. Søndag havde han heller ikke feber og virkede frisk, men for en sikkerheds skyld gav dyrlæge Carsten Grøndahl ham et skud forebyggende penicillin. Derfor kom det meget bag på ham, da han blev ringet op mandag morgen lidt over syv af dyrepasseren, som havde fundet den livløse Punjab.

»Jeg fik noget af en forskrækkelse. Dagen før havde han jo haft det godt. Men det går simpelthen så stærkt, når elefanter får en grim infektion. 8-14 timer, og så er det slut. Det er meget frustrerende,« siger dyrlæge Carsten Grøndahl, som havde godt kendskab til den lille elefant Punjab.

»Det kom meget uventet. Han har aldrig haft en eneste sygedag,« siger dyrlægen.

Hele dagen i går lå den døde Punjab til obduktion på Landbohøjskolen for at opklare årsagen til dødsfaldet. Og der ventede dyrlæge Carsten Grøndahl et dramatisk syn, da de åbnede elefantungen.

Lagde sig til at dø
»Han havde hvad der svarer til en hel spand blod i tarmindholdet,« siger dyrlægen, som mener, at en betændelse tog til i løbet af natten til mandag, hvor Punjab så endte med at forbløde i tarmen.

»Det er gået så stærkt, at han ikke engang nåede at få diarré. Han er formentlig gået i chok og har lagt sig til at dø,« siger Carsten Grøndahl, som endnu ikke ved, om det er en smitsom infektion, han døde af. Så for at være på den sikre side er de dyrepassere, som har været i kontakt med Punjab, isoleret fra Zoologisk Haves andre dyr og dyrepassere. Dog tyder intet på, at dødsårsagen kan relateres til den 17-årige tante Coco, som døde for to uger siden af en bakterieinfektion.

Med Punjabs død oplever Zoologisk Have det andet elefantdødsfald inden for to uger. Nu er der kun seks tilbage.

Moderløs unge døde
»Vi er utrolig kede af det,« siger Bengt Holst, vicedirektør i København Zoo og uddyber:

»Punjab var født her og var jo kun en unge, som var meget legesyg og glad for at lege med de voksne elefanter. Han var meget aktiv, og derfor er kontrasten nu meget stor,« siger han.

I alt har Københavns Zoo oplevet ni vellykkede fødsler og tre elefantdødsfald. Det første dødsfald skete i 1997, hvor den lille moderløse elefantunge Hannibal døde fire måneder gammel af en maveinfektion, og de to sidste altså inden for de to seneste uger.

»Det gør ondt, når sådan noget sker,« siger Bengt Holst, vicedirektør i Københavns Zoo. rbj@bt.dk