Huspriserne er steget i hovedparten af kommunerne de seneste to år, viser tal fra Finans Danmark. Også lejlighedsejerne kan glæde sig over stigende priser.

 

Det er ikke mange år siden, boligmarkedet lå hen i dybfrossen dvale efter finanskrisen, som for alvor tog fart i september 2008.

I 2018 er det ti år siden.

Men nu er boligmarkedet for alvor tøet op, ikke bare i og omkring de større byer, men også i mange af de udkantskommuner, hvor det tidligere var fuldstændig umuligt at komme af med husene.

Således viser tal, som BT har trukket fra Finans Danmarks database Boligmarkedsstatistikken, at kvadratmeterpriserne i næsten alle kommuner er steget sammenlignet med priserne fra 1. kvartal 2016 og frem til i dag.

Det bemærkelsesværdige for 2017 er ifølge en ekspert, at prisstigningerne har fordelt sig over stort set hele Danmark.

»Nu er hele Danmark med på opsvinget. Når priserne er steget, skyldes det, at renten er virkelig lav, flere personer er i job, og folk har flere penge mellem hænderne. Så alt tegner ganske lyst, og det afspejler sig i ejendomsmarkedet,« siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

Som det fremgår af grafikken på siden, har der været prisstigninger på parcelhuse i 80 ud af 98 kommuner de seneste to år.

Ser man på de kommuner, som har haft den største procentuelle stigning, så er provins- og udkantskommunerne rigt repræsenteret af blandt andet Fanø, Faxe, Odsherred, Lolland, Næstved, Jammerbugt og Hedensted kommuner, hvor prisstigningerne er på mellem 21 og 35 procent.

En del af forklaringen skal selvfølgelig findes i, at kommunerne også kommer fra et lavt udgangspunkt i absolutte tal. Eksempelvis var udgangspunktet for Lolland Kommune en kvadratmeterpris på 3.215 kroner.

Men det er samtidig også en påmindelse om, at dele af det såkaldte Udkantsdanmark nu også er med på bolig-toget.

En enkelt kommune i toppen skiller sig dog ud, og det er Frederiksberg, der med sin liebhaverstatus mønstrer den største stigning i procent på trods af en høj kvadratmeterpris. I dag er den gennemsnitlige kvadratmeterpris på 54.534 kroner. I begyndelsen af 2016 var den gennemsnitlige kvadratmeterpris på 35.664 kroner, hvilket er en stigning på 53 procent.

De kommuner, der har oplevet prisfald, tæller blandt andet Brønderslev, Mariagerfjord, Tønder og Langeland. Men en ekspert er optimist på vegne af kommunerne.

»Der er kommuner, som stadig er præget af finanskrisen, men billedet med prisfald er heller ikke helt retvisende. For de huse, der er centralt beliggende i udkantskommunerne, ser vi faktisk prisstigninger. Centraliseringen er også slået igennem her,« siger Mikkel Høegh, der er økonom og afdelingschef i BRFkredit.

»I en kommune som Tønder ser vi stigende priser i Tønder by, mens det endnu ikke er sket for den nærliggende by Højer. Men jeg er optimist i forhold til, at det nok skal komme,« siger han.

Også når det gælder lejligheder, er prisfesten intakt. De største lejligheds-kommuner har således kunnet notere sig gedigne prisstigninger. I Odense og København på 20 procent, i Aalborg på 18 procent, mens stigningerne på Frederiksberg og Århus er på henholdsvis 12 og otte procent.

Las Olsen fra Danske Bank mener, at den gode udvikling på boligmarkedet vil fortsætte.

»Der er alt mulig grund til at tro, at prisstigningerne vil fortsætte i 2018. Der er rigtig mange positive faktorer ovenpå krisen; vi har stadigvæk lave renter, og vi har et bredt opsving,« siger Las Olsen.