Nutiden politikere burde tage et talerkursus, foreslår den tidligere statsminister, der fylder 85 år i dag

For første gang i mange år lagde den tidligere statsminister Poul Schlüter i dag vejen forbi Christiansborg.

Poul Schlüter fylder 85 år og blev i dagens anledning fejret med morgenkaffe og rundstykker i den konservative folketingsgruppe.

I partiet har Poul Schlüter nærmest heltestatus. Han var statsminister fra 1982 til 1993 og førte de Konservative fra glemsel til storhed. Selv om det er mere en femten år siden, han tog hul på pensionisttilværelsen , følger han stadig med i dansk politik hver eneste dag.

- Det gør jeg. Jeg læser mine aviser og ser mine tv-aviser dagen igennem. Jo, jeg er velorienteret, siger han.

Rå tone

Nutidens politikere imponerer ham dog ikke. Tonen i debatten er blevet for rå.

- Jeg synes, at der er for mange politiske debatter herinde, der slutter i de rene skænderier. Hvis man fortsætter med det, mister man respekten for det politiske liv.

Var det ikke sådan tidligere?

- Nej, når jeg tænker tilbage på min barndom og ungdom, havde vi politiske koryfærer som Christmas-Møller og Aksel Møller, nogle fremragende talere. Og de Radikale havde Bertel Dahlgaard og Jørgen Jørgensen. Socialdemokraterne havde Hans Hedtoft og H. C. Hansen. De var altid velforberedte. Jeg synes debatterne rent retorisk er rædselsfulde at lytte til. Og det kan man jo nu på tv. Det virker som om folk har brug for et talerkursus, så det vil jeg anbefale dem at tage.

Synes du, man skændes om småting?

- Der er en masse fnidder-fnadder, som optager tiden. Men det kan ikke være anderledes. Det afgørende er, at partierne bliver kendt på nogle hovedsætninger. På deres holdninger. Sådanne holdningsdebatter oplever man ikke så tit mere.Men du har selv sagt at ideologier er noget bras?

- Det er de også. Hvis det ender med at være fanatisme og patentstrikkede. Ideologier kan være meget gode, hvis de er åbne. Men hvis de er lukkede sådan som nazismen, kommunismen og fascismen var, er det noget bras, siger Poul Schlüter.

Den konservative veteran har også fulgt med i debatten om børnechecken. Faktisk har han sit eget personlige bud på, hvordan striden kan løses.

- Man kunne gøre det, at man nedsætter børnetilskuddet og nedsætter det gebyr man betaler til børnehaverne tilsvarende. Det vil være udmærket for danskerne og løse problemet med udlændinge, siger han.

Poul Schlüter anholder også, at regeringen bare tager EU’s henstillinger for pålydende. Da TV2 News spørger, om man da ikke skal lytte, hvis EU siger at forslaget er ulovligt, svarer han:

- Det er ikke ulovligt. Det har en jurist nede i EU misforstået. Den ordning der eksisterede her i årevis var udmærket, siger Poul Schlüter og opfordrer regeringen til at få ændret forordningen.

Brian Mikkelsen var blandt de mange gratulanter, og han mindes den konservative guldalder under Schlüter med stor glæde.

- Poul Schlüter var det hel store idol for mange unge konservative, da jeg var formand for Konservative Ungdom i slutningen af 80erne. Når K blev så store i 1983-1985, skyldtes det ham. Hver fjerde vælger var konservativ og KU havde 12.000 medlemmer. Det kørte bare derudaf. En dag inviterede han mig op på Marienborg, og det var stort. Lige som alle andre havde popidoler, havde jeg Poul Schlüter som mit store idol.

Hvad var det han kunne?

- Han havde en lune og en afvæbnende humor, og så var han strateg. Schlüter samlede en stabil ledelse og et flertal bag en borgerlig regering. Man fik lavet en fastkurspolitik og tog nogle borgerlige værdikampe. Han fik samlet en generation af konservative, som stadig væk er aktive i politik, siger Brian Mikkelsen.