Selv om der er hjælp at hente hos lægen, tør de ikke.

Langt de fleste mænd går ikke til lægen med deres rejsningsproblemer. Det konkluderer en gruppe forskere fra New England Research Institute efter at have undersøgt 553 mænd på mellem 55 og 85 år.

Undersøgelsen, der i går blev fremlagt på den årlige urologi-kongres i USA, viser, at kun 13 procent af mændene med potensproblemer er i behandling, skriver JydskeVestkysten.

- Det er faktisk en meget lille andel af mændene, som har fået

behandling. Jeg vil tro, at tallene er nogenlunde ens for danske mænd mellem 55 og 85 år, og det skyldes ikke mindst, at potensproblemer stadig er et stort tabu, siger speciallæge i kirurgi og urologi samt stifter af Klinisk for Seksuelle Dysfunktioner, Peter Lyngdorf, som deltager ved kongressen i USA.

Resultaterne fra undersøgelsen er blandt de første nogensinde, hvor man ser på brugen af potenspiller blandt ældre mænd. Forskergruppen fra New England Research Institute konkluderer, at muligheden for behandling bør udnyttes bedre.

Peter Lyngdorf tilføjer, at selv om sex måske ikke er så tabubelagt

som før i tiden, så er potensproblemer stadigvæk tabubelagt og derfor en hæmsko for at modtage behandling.

- Der er flere årsager til, at ældre mænd ikke søger hjælp. En af dem er, at tabu fortsat forhindrer dem i at spørge deres læge. En anden årsag er, at mange mænd føler, at rejsningsbesvær er en uafvendelig og naturlig følge af aldring, mener Peter Lyngdorf, der ligesom forskerne bag undersøgelsen opfordrer praktiserende læger til en mere direkte tilgang til en af alderdommens udfordringer.

De praktiserende læger mener selv, de er blevet bedre til at bryde tabuet og spørge mænd over 50 år, hvordan det går med sexlivet.

- Lægerne har nok ikke tænkt så meget over den slags problemer før. Det er rigtigt. Men vi har for nyligt haft en debat om det i foreningen, og jeg mener, at vi især inden for det sidste års tid er blevet bedre til at gå mere direkte til de ældre mænd, siger formand

for forebyggelsesudvalget i foreningen, Dorthe Halkjær.

Undgår ikke lægeundersøgelse
Hun fremhæver, at en del mænd med rejsningsproblemer selv går på nettet og finder hjemmesider, hvor de via spørgeskemaer kan få svar på, om de har medicinkrævende potensproblemer eller årsagen er andre ting.

- Så har de lettere ved at troppe op ved lægen og bede om medicin, fordi de ved, at de har et behandlingskrævende problem. De behøver ikke starte ved Adam og Eva, for at lægen kan stille en diagnose, siger Dorthe Halkjær.

En lægeundersøgelse undgår mændene dog aldrig. Potensproblemer kan være et symptom på andre sundhedsproblemer, som eksempelvis sukkersyge, forhøjet blodtryk, stress og åreforkalkning.

Undersøgelsen omfatter 553 mænd med rejsningsbesvær, og den er gennemført ved New England Research Institute i USA.Kun 74 ud af de 553 mænd anvendte potenspiller (13 pct.), og for mænd over 75 år var tallet helt nede på seks pct.

Forskerne bag undersøgelsen konkluderer, at mændene dels accepterer potensproblemerne, og at impotens er så tabubelagt, at det afholder mændene fra at søge behandling.