Byrådsmedlem vil have stoppet »3. halvleg« på rådhuset i Sydthy, hvor kun politikere drikker øl og vin. Medarbejderne fyres nemlig, hvis de smager på de forbudte varer.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>I Sydthy Kommune glider de politiske rævekager bedst ned, når det høje smørrebrød skylles ned med den lokale Thy Pilsner - eller et glas godt vin, hvis man ikke bryder sig om den lokale humle fra Thisted Bryghus.

Byrådsmedlem Jens Chr. Vangsgaard, Sydthy-Listen, gider ikke spille med på den kommunale 3. halvleg.

»Det ligner ikke noget at sidde og drikke på borgernes regning efter møderne. Ja, det er endda gået så vidt, at man ville køre flaskerne ind, lige så snart vi gik over til lukket møde. Det fik jeg da forhindret,« siger Vangsgaard.

Han er hverken afholdsmand eller begynder i det politiske spil. Men han synes godt, at politikerne kunne leve op til den alkoholpolitik, som er fastlagt for kommunens ansatte. Drikker de ansatte i arbejdstiden, er det nemlig ud af vagten.

»Jeg har været med i politik i 18 år og også været med i amtsrådet. Jeg er valgt til byrådet med 600 stemmer - så nogen har da tillid til mig,« fastslår Vangsgard, der er gårdejer, med en vis selvfølelse og tilføjer:

»I amtsrådet kunne man nok styre mad og drikke på ordentlig vis. Sydthy skal ikke være et mini-Farum, og det holder ingen vegne, når borgmester Arne Hyldahl påstår, at der kun bliver drukket én til to genstande pr mand efter møderne. Det drikkes betydeligt mere,« mener Vangsgård..

Kræver indsigt i forbruget
Sydthy-Listen har krævet at få aktindsigt i kommunens udgifter til repræsentation fem år tilbage.

Flertallet i kommunalbestyrelsen har bestemt, at Vangsgard og hans kampfæller kun kan få aktindsigt i det sidste halvandets års forbrug. Det er for arbejdskrævende at gå fem år tilbage, mener flertallet.

Derfor har Jens Chr. Vangsgaard klaget til Tilsynsrådet.

»Vi håber på en hurtig sagsbehandling og afgørelse, da vi ikke ønsker, at kantinen på rådhuset fortsat skal være et gratis værtshus for en del af kommunalbestyrelsesmedlemmerne i Sydthy,« siger Vangsgaard.

»Det kan da ikke være et stort arbejde at gøre op, hvis borgmesteren har ret i, at der kun drikkes én-to genstande pr. mand. Så er det jo få kasser, der er købt ind,« påpeger Vangsgaard.

Ikke alle er begejstrede over kravet om indsigt i udgifterne til våde varer på rådhuset.

Kaldes lystløgner
Laust Grove Vejlstrup, konservativ gruppeformand i byrådet, har kaldt Vangsgaard for en »lystløgner og forræder«. Vejlstrup, der har været sekretariatschef for de Konservative på Christiansborg, vil ikke uddybe sine udtalelser.

»Han (Vangsgaard, red.) har sat en sagfører på mig, så det vil jeg ikke sige mere om.

Men når Vangsgaard nu sidder og tæller flasker derhjemme, så glemmer han, at der også er serveret til bryllupper på rådhuset, og når kommunen har gæster. Derfor passer hans påstande om, hvad byrådet har drukket ikke,« siger Vejlstrup.

Direktør Hanne Fleron, Sydthy Kommune, bekræfter, at der bliver serveret øl og vin, når kommunen har gæster på rådhuset, og at genstandene indgår i de opgørelser, som Vangsgaard har fået udleveret.

»Kommunens udgifter til repræsentation er ikke højere end i andre kommuner. Der er ærgerligt, at der skal bruges så mange kræfter på sagen,« siger hun.

Borgmester Arne Hyldahl er på ferie i øjeblikket.

pbo@bt.dk