Flere helt unge piger får frække tilbud på mail og sms fra en chef eller kollega. Sjofle kommentarer på mail og sms og et lille klap bagi er hverdagskost for mange unge piger på arbejdspladsen.

LÆS OM 13-ÅRIGE MIA DER BLEV CHIKANERET AF HENDES CHEF

Fagforeningen HK har årligt omkring 500 sexchikanesager og ser for tiden en stigning i sagerne. Det er især de helt unge piger mellem 16 og 25 år, som oplever, at en ældre mandlig chef eller kollega går over grænsen.

- Chikanen går typisk på frække tilbud på mail eller sms og berøringer, hvor kollegaen tager på pigerne, kysser og krammer dem eller løfter op i deres tøj for at se deres trusser og bryster, siger Jeanette Hahnemann fra HKs juri­diske afdeling.

Et stort problem
At sexchikane er et stort problem blev synligt i en undersøgelse, som Analyse Danmark lavede for Ugebrevet A4.

Den viste, at otte pct. af kvinderne på arbejdsmarkedet har været udsat for sexchikane på arbejdspladsen inden for de sidste 12 måneder.

Men mørketallet kan være stort, da mange bliver flove og ikke tør sige det til nogen.

3F lavede for et par år ­siden en rundspørge blandt sine medlemmer, der viste, at 90 pct. ikke taler om sexchikane på arbejdspladsen.

Kender ikke grænserne
Mange af de unge piger er nye på arbejdsmarkedet og ved ikke, hvad man skal finde sig i på en arbejdsplads. Mange holder derfor krænkelserne for sig selv eller forlader jobbet, fortæller ­Jeanette Hahne­mann.

Når der bliver rejst sager om sexchikane, ender de ofte med forlig, men nægter modparten, ender sagerne i retten.

Men her er det blevet sværere at vinde sexchikanesager, fortæller advokat Peter Breum, som er landets føren­de ekspert i sex-chikanesager.

- Mange af de sager, som vi før i tiden vandt, taber vi nu. Dommerne kræver mere end ord, de stiller større krav til den krænkede om at fremføre beviser, siger Peter ­Breum og kalder det en kedelig tendens.

Selv om den elektroniske sexchikane er lettere at bevise end klappet i måsen, oplever både Peter Breum og HK, at beviserne ofte går tabt.

- Ofte bliver pigerne så forskrækkede, at de skynder sig at slette beskederne. De synes, det er klamt og vil bare have det væk, siger Jeanette Hahnemann.

Ikke acceptabelt
I dag har mange store virksomheder nedskrevet en sexchikane-politik, men det er ikke altid nok, mener forsvarsadvokaten.

- Det kræver mere end bare en politik Det skal også fungere. Det er vigtigt, at få budskabet frem, at sexchikane ikke er acceptabelt, og at det er o.k. at sige fra, siger ­Peter Breum.