PET-agenten Anders Nørgaard efterlod sig 14 afskedsbreve til familie, venner, journalister og hans advokat Bjørn Elmquist, da han sprang ud af vinduet fra sin første-sals lejlighed i Geislersgade 15 på Amager med et reb om halsen.
Men der var intet brev til PET-kommissionen, som ikke nåede at afhøre Anders Nørgaard som vidne inden hans selvmord.

Han hævdede ellers, at han lå inde med belastende oplysninger om PET, som han kun ville give videre til PET-kommissionen.

Dén blev nedsat efter Anders Nørgaards afsløringer for at undersøge, hvorvidt PET registerede lovlig politisk virksomhed under den kolde krig.

Afskedsbrevene er sendt direkte til kriminal-tekniske undersøgelser, og derfor har drabsafdelingen i København, der efterforsker selvmordet, endnu ikke nærlæst brevene.

"Vi vil være sikre på, at der kun er hans fingeraftryk på brevene, at de er skrevet med hans håndskrift og med den kuglepen, der lå i lejligheden. Så snart de tekniske undersøgelser er klar, vil brevene blive udleveret til de mennesker, som de er stilet til," siger kriminalinspektør Kurt Jensen.

Det gælder også brevet til Bjørn Elmquist, der i går bebudede, at han vil have en dommer til at tage stilling til politiets åbning af brevet, der var stilet til advokaten.

Først i går blev den 45-årige tidligere kok og PET-spion, der infiltrerede den yderste danske venstre-fløj for efterretningstjenesten, formelt identificeret, da hans bror genkendte ham på Retsmedicinsk Institut.

Liget blev obduceret på Retsmedicinsk Institut i går, og obduktionen bekræfter selvmordet.

Der blev fundet typiske kvæstelser efter en hængning.

Men politiet fortsætter alligevel undersøgelserne:

"Vi efterforsker sagen helt efter bogen som om, det var en drabssag. Vi har også bedt om en fuldstændig retskemisk undersøgelse for spor efter forgiftninger eller bedøvelses-midler.

Vi ønsker at kunne svare på ethvert spørgsmål, der måtte blive stillet," siger kriminalinspektør Kurt Jensen, drabsafdelingen.

Da liget blev fundet kom ordenspolitiet fra Station 4 først på stedet. Kriminalkommissær Henrik Svindt blev tilkaldt - og han orienterede straks drabsafdelingen.

"Så snart jeg hørte, hvem der var tale om, rykkede vi derud, selvom intet tydede på andet end selvmord," siger kriminalinspektør Kurt Jensen, drabsafdelingen.

Anders Nørgaards familie er hårdt ramt efter selvmordet. I søndags døde hans far. Det var Anders Nørgaard meget ked af.

Anders Nørgaard var far til et barn, men var flyttet fra konen og havde boet i Geislersgade et par år, efter at han i marts 1998 afslørede sin fortid som PET-agent i TV-udsendelsen "Den hemmelige tjeneste".

"Ægteskabet røg som følge af afsløringen. Det var dråben, som fik bægeret til at flyde over, at hans kone skulle lære om hans fortid gennem TV-udsendelsen, som han ikke havde fortalt hende om.

Den megen opmærksomhed omkring afsløringerne tog hårdede på ham, end jeg og nogen anden havde forestillet sig," udtaler Miki Mistrati. Han var en af journalisterne bag udsendelsen.

Selvmordet skete i et tidsrum på kun 22 minutter onsdag formiddag.

Anders Nørgaard havde besøgt et lokalt værtshus, og cirka klokken 10 ringede han til en af naboerne, som han var ven med, og bad ham om at komme på besøg "om et kvarter".

Kl. 10.22 kiggede en anden nabo tilfældigt ud af sit vindue og så Anders Nørgaard hænge i et reb ud af vinduet på bagsiden af bygningen.

Politiet tror, at Anders Nørgaard ringede til naboen og bad ham om at komme for at være sikker på at blive fundet hurtigt.

Bjørn Elmquist, der var advokat for Anders Nørgaard, sagde i går til Ritzau, at selvmordet kom som en meget, meget stor overraskelse:

"Jeg har opfattet ham som ligevægtig, og i og for sig som i en mere afklaret situation end for tre måneder.

Dødsfaldet er virkelig forbavsende for mig," siger Bjørn Elmquist.

Han var advokat for Anders Nørgaard i en bagvaskelses-sag, som politiet frafaldt for tre uger siden.

I et interview i Ekstra Bladet var Anders Nørgaard kommet med beskyldninger mod en navngiven politimand, og Anders Nørgaard krævede nu erstatning efter den droppede sigtelse.

Ifølge Bjørn Elmquist gemte Anders Nørgaard på ufortalte hemmeligheder:

"Gennem mine samtaler med ham var det mit indtryk, at han lå inde med oplysninger om PET, som han ikke ønskede at fremkomme med i offentligheden.

Derfor så han frem til at blive indkaldt til undersøgelses-kommissionen, hvor han kunne læsse det hele af," siger Bjørn Elmquist.

Formanden for PET-kommissionen, landsdommer Ulla Rubinstein, oplyste i går, at kommissionen endnu ikke er startet på afhøringer. Det første halve år af kommissionens arbejde er gået med at forberede efterforskningen.