Hanne Bech Hansens berømte forklaring om, at en betjent kaldte en demonstrant for ’perle’, fås nu også som t-shirt.

Politidirektør Hanne Bech Hansen har ufrivilligt gjort sig selv til fornyer af det danske sprog. Det skete, da hun forsvarede betjenten, der på en video angiveligt siger ’perker’ til en anholdt Gaza-demonstrant.

Ifølge politidirektøren sagde betjenten ’perle’ og ikke ’perker’, og den udtalelse har fået danskerne til at tage ordet ’perle’ sig.

Mere end 16.000 har i skrivende stund tilmeldt sig facebook-gruppen ’Jeg er også en perle’, der på sin side skriver at ”ordet ’perle’ fortjener at få kultustatus”.

Ifølge Anita Ågerup Jervelund, der er videnskabelig medarbejder i Dansk Sprognævn, er ordet ’perle’ godt på vej til at blive et fast udtryk i det danske sprog.

- Man kan sagtens forestille sig, at ’perle’ i en periode vil blive brugt som slangudtryk og synonym for indvandrere. Om det så er et ord, der på længere sigt vil blive en del af det danske sprog, det må tiden vise, siger hun.

LÆS VIDERE NEDENFOR

Perle – nu som t-shirt
At ordet ’perle’ bogstaveligt talt er på mode, kan t-shirt designer Martin Sundstrøm skrive under på. For nogle uger siden lavede han en t-shirt, der omhandlede jordskælvet i Danmark, og nu er han klar med to satiriske t-shirts der kommenterer ’perle’-sagen. - En ven ringede og forslog, at jeg lavede en ’perle’-t-shirt. Jeg tænkte, at det var da oplagt. Alle bruger jo det her ord ’perle’ i flæng som slang for 2.-generations indvandrer, siger han.

Selvom perle-t-shirten kun har været til salg i under et døgn, er der allerede solgt ti eksempalrer. Og flere varianter er på vej.

- Jeg har modtaget flere henvendelser fra personer – heriblandt flere med indvandrebaggrund – der gerne vil have en t-shirt med påskriften ’Jeg er også en perle. Så den har jeg også tænkt mig at lave,' siger han.

Er ’perle’ et positivt eller negativt ladet udtryk?

- Det er jeg lidt i tvivl om. Når politiet bruger det, er det vist ikke ment så pænt. Men når der er så mange på facebook, der gerne vil kaldes perle, må det vel være positivt ladet.