Hjerneforsker Milena Penkowa accepterer en dom på tre måneders betinget fængsel for underslæb for ca. 30.000 kr. Hun har hidtil beskyttet af navneforbud.

Den meget omtalte hjerneforsker Milena Penkowa blev i december idømt tre måneders fængsel for underslæb, forfalskning af dokumenter og for falsk anklage mod en studerende.

Hidtil har hun været beskyttet af navneforbud. Medierne har ikke kunnet omtale sagen, fordi Østre Landsret har nedlagt navneforbud.

Nu har Penkowa imidlertid hævet ankesagen, oplyser hendes forsvarer, advokat Kåre Pihlmann.

Det vil sige, at hun accepterer Københavns Byrets dom - og dermed bortfalder navneforbuddet.

Hun tror ikke på, at landsretten kan bedømme sagen på en objektiv måde. Det skyldes de seneste måneders omtale af hendes person.

- Det her er på ingen måde en tilståelse. Det er alene fordi, jeg ikke har tiltro til, at navneforbudet ikke bliver brudt, siger Milena Penkowa til ekstrabladet.dk og fortsætter:

- Jeg har mistet tiltroen til, at det her er et rigtigt retssamfund.

Det er en kronik af professor David Favrholdt i dagbladet Politiken søndag, som slår hovedet på sømmet. Professoren krænker her navneforbuddet, fastslår advokaten.

Straffesagen drejer sig om Penkowas underslæb over for Dansk Selskab for Neurovidenskab. Beløbet er på 27.000 kroner.

Her fabrikerede hun falske bilag. For eksempel ændrede hun et bilag, så det ikke handlede om otte men om 58 sandwich. Refusionen for udgifterne havnede på Penkowas egen konto.

Da hun kom i politiets søgelys, forsøgte hun at at dække over tyveriet ved give en af sine studerende skylden.

I retten påstod hun desuden, at hun var offer for et komplot. En konkurrent, der samtidig var formand for foreningen, ville sætte hende ud af spillet:

- Vi søgte de samme stillinger og fondsmidler. Det ville være nemmere for den ene, hvis den anden ikke var der, sagde Penkowa i byretten.

Dommen blev afsagt 17. december, og som følge af sagen blev hun suspenderet fra sin professorstilling ved Københavns Universitet.

En ny straffesag truer. Universitetet har nemlig meldt forskeren til politiet for dokumentfalsk og bedrageri forbindelse med hendes doktorafhandling. Der er mistanke om, at hun har svindlet med nogle rotteforsøg.

/ritzau/