Kirurger har lynende travlt, før tilskud til nye øjenlåg bortfalder. At få fjernet hængende øjenlåg og poser under øjnene er blevet det helt store nummer blandt alders-fikserede danskere. Titusinder får det gjort hvert år.

 • Hospitalspersonale vil se verden med nye øjne

  Det har hidtil kunnet lade sig gøre med et eklatant tilskud fra sygeforsikringen Danmark på 5.250 kr. ved hvert ambulant indgreb. Nye øjenlåg koster 9.500-16.500 kr. Men 1. oktober bortfalder det ret store tilskud.

  Beslutningen om at stoppe helt med tilskud til den ultra-populære kosmetiske kirurgi har allerede nu - før det er blevet rigtig offentligt kendt - udløst en »hamstringsbølge«. Folk har fået drøntravlt med at booke sig ind til operation, inden pengekassen smækkes i.

  »Informationen er allerede sivet ud til en del patienter, og vi kan mærke, at operations-skemaet bliver mere og mere presset dag for dag. Vi venter en voldsom hamstringsbølge i de kommende måneder hen over sommeren,« siger lederen af Søllerød Privathospital, speciallæge i plastikkirurgi Eeva Kalaja Petersen.

  Om stoppet for den populære kosmetiske operation siger direktør Jørgen Gawinetski, Sygeforsikringen Danmark: »Det er en meget populær operation, hvor tilskudsudgifterne vokser stærkt, men vi har altså nu valgt at sige stop for enhver form for tilskud pr. 1. oktober. Vores medlemmerne er imod, at vi fortsat støtter den slags operationer, som ikke skyldes sygdom.

  Sygeforsikringen Danmark er i høj grad baseret på medlemsdemokrati, og ved flere store medlemsmøder for nylig var der flertal for, at vi ikke længere bør give tilskud til øjenlåg. Medlemmerne mener, vi bør koncentrere kræfterne - og tilskudsmidlerne - omkring de absolut nødvendige behandlinger. Og det synspunkt kan jeg som direktør tilslutte mig.«

  Siden januar 1990 har der været givet tilskud til en række kosmetisk-kirurgiske operationer, men langsomt er området blevet indsnævret igen, hvad tilskud angår. Pr. 1. januar i år blev der således ikke længere ydet tilskud til brystforstørrelser, som også har »boomet« de seneste år.

  »I sidste kvartal af 1991 blev der også hamstret bryst-operationer på de private klinikker. Vi har netop fået opgørelserne, som viser, at der i sidste kvartal op imod jul og nytår blev lavet det samme antal brystforstørrelser, som man lavede i de tre forrige kvartaler tilsammen.

  En tilsvarende voldsom hamstringsbølge må vi nu forvente indtil 1. oktober,« siger Jørgen Gawinetski. Føler I jer generet af den form for hamstring af kirurgi?

  »Vi overlever forhåbentlig. Jeg ved ikke, hvor mange millioner kr. ekstra det handler om. Den slags operationer udgør trods alt en begrænset del af vores aktivitet. Danmarks udgifter til tandbehandling og medicin udgør 75 procent af de samlede tilskud. Vi bruger således 600 millioner kr. alene på medicin.«
 • SMS

  Hitter på Facebook

  Mere fra Få første måned for 9 kr.