B.T. har været på bakterie-jagt i hverdagen, og de værste bakteriefælder finder du hjemme hos dig selv

Tror du, din mund er steril, når du har givet den en omgang Colgate med børsten? Så kan du godt tro om igen. Tandbørsten er nemlig én af de værste bakteriefælder i hjemmet.

SE LISTEN: Bakteriefælder du møder i hverdagen

Udstyret med testpinde har B.T. været på jagt efter bakterier i hverdagen, og resultatet var overraskende. Det er ikke i bussen eller i supermarkedet, der er mest beskidt. De største bakteriebomber finder du hjemme bag dine egne fire vægge.

Vi testede mange af de ting, vi er i berøring med i løbet af en typisk hverdag. Lige fra vi står ud af sengen om morgenen, sidder ved computeren på jobbet og køber ind i supermarkedet på vej hjem.

Især tandbørsten er slem. Her vokser en bakterieflora mere frodig end på brættet på et offentligt toilet. Heller ikke tastaturet eller telefonrøret på jobbet kan mønstre så mange bakterier, som Karius og Baktus værste fjende.

Eva Pedersen er faglærer ved Skolen for klinikassistenter og tandplejere i København, og hun bekræfter, at tandbørsten er en bakteriefælde.

LÆS MERE NEDENFOR

Drop det fælles tandkrus
- Vi har en milliard bakterier i munden, som overføres til din tandbørste, når du børster, og de forsvinder ikke af, at du skyller tandbørsten, siger hun.

Problemet med tandbørsten er, at den altid er våd, og det giver perfekte betingelser for, at bakterierne kan gro og trives. Bor din børste tilmed sammen med resten af familiens børster i et tandkrus, har bakterierne frit spil og kan sprede sig fra den ene tandbørste til den anden.

- Har et familiemedlem en smitsom sygdom som herpes, forkølelse eller influenza, kan det spredes til hele familien via tandbørsten, siger Eva Pedersen.

Annemarie Powderly er holistisk tandlæge og tror på en nær sammenhæng mellem tændernes tilstand og andre sygdomme.

- Det er helt klart ikke sundt at have en tandbørste med så mange bakterier, siger hun og understreger samtidig, at nogle af bakterierne også er sunde og helt nødvendige for vores sundhed, men en børste med gamle tandpastarester er ikke godt for din sundhed.

- Din tandbørste skal være lige så ren som det bestik, du spiser med.

Put tandbørsten i opvaskemaskinen
Hun opfordrer til, at du giver tandbørsten en omgang i opvaskemaskinen en gang imellem og så i øvrigt husker at lukke låget til toilettet, når du skyller ud.

- De fleste glemmer det, og så lander der en masse usynligt vandstøv fra toilettet på tandbørsten, håndklædet og dørhåndtaget.

Tandbørstens flair for smittespredning er også grunden til, at sygeplejersker på hospitalerne skyller svage patienters tandbørster i klorhexedin og lader dem lufttørre, men den procedure behøver du ikke selv indføre derhjemme, hvis du er rask.

SE LISTEN: Bakteriefælder du møder i hverdagen

Vil du holde bakterierne for dig selv, så lad være med at dele din tandbørste med andre.

- Men husk, det er ikke mere klamt at dele tandbørste end at kysse, siger Eva Pedersen.