Der tjenes milliarder på at købe og sælge personoplysninger på internettet.

Tag dig i agt når du sidder ved computeren. Kriminelle stjæler i stor stil personoplysninger på internettet. Det viser en ny undersøgelse.

De it-kriminelle, der er i stand til at skaffe kredit- og kontonumre, sælger ”byttet” videre for milliarder af kroner, vurderer it-sikkerhedsproducenten Symantec.

- It-kriminalitet er blevet et professionelt erhverv. De er hardcore computereksperter og møder ind og arbejder fra 8-17 foran skærmen De har professionelle medarbejdere og udviklingsfirmaer, så de hele tiden er på forkant med den teknologiske tid, fortæller Peter Schjøtt, sikkerhedsspecialist hos Symantec.

Og der er tale om mange penge, når IT-tyvene sælger varen – som eksempelvis kan være kreditkortoplysninger til 200 tilfældige mennesker – til hælere. Symantec har fulgt en række kriminelle websites, og her alene været vidne til handler af en værdi på 1,7 mia. kr. Og det er kun en brøkdel af handlen på verdensplan.

Peter Schjøtt fortæller, at it-kriminelle har masser af indtjeningsmuligheder. De stjæler oplysningerne via mail eller ved at installere hacker-programmer på folks computere over Internettet. Men også virksomheder kan være med til at videregive dine personlige oplysninger:

- De stjæler også personoplysninger hos virksomheder, som sælger ting over nettet. Enten hacker de dem, eller også er der virksomheder, som ikke har helt rent mel i posen – så kopierer de oplysningerne og sælger dem videre, siger Peter Schjøtt.

Han fortæller videre, at it-kriminelle også stjæler de personlige oplysninger ved reklamer på populære internetsider som MySite og Facebook:

- På de sociale mødesteder har folk tiltro til at alle har rent mel i posen. Men det er langtfra tilfældet.

Ifølge Peter Schjøtt så er der to gode råd, man som internetbruger bør benytte sig af, hvis man vil undgå at it-kriminelle stjæler ens kreditkort- og kontooplysninger:

- Brug din sunde fornuft. Lyder noget for godt til at være sandt, så er det det sikkert også. Og så er du nødt til at have både antivirus og noget internet-sikkerhed. Ellers er du et let mål, fortæller Peter Schjøtt til B.T.