Den afgående indenrigsminister risikerer at miste udlændinge-området.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Det sviende valgnederlag til Socialdemokratiet fører nu til et internt parti-opgør om udlændingepolitikken.

Afgående indenrigsminister Karen Jespersens stramme kurs bliver mødt af højlydte protester fra partifæller, som efterlyser en ny strategi.

Ledende socialdemokrater arbejder ligefrem på, at Karen Jespersen ikke fremover skal tegne partiets udlændingepolitik, erfarer B.T.

Samtidig er der i Socialdemokratiets top stor vrede over, at Karen Jespersen ikke brugte sin enorme gennemslagskraft og popularitet i befolkningen til at skabe ro om udlændingepolitikken, da partiet var i knæ.

Karen Jespersen blev ikke det aktiv i valgkampen, man havde forventet, konkluderer ledende socialdemokrater. Hun burde have påtaget sig et ansvar for at hjælpe partiet, da problemerne med de forskellige signaler i udlændingedebatten spidsede til, lød kritikken i går.

Det er en hasteopgave for socialdemokraterne at få styr på linjen i udlændingedebatten, for vurderingen er, at den kommende borgerlige regering vil præsentere et udlændinge-udspil som noget af det første.

Én af de socialdemokrater, der kræver langt mere fokus på integration frem for på flere stramninger, er 24-årige Mette Frederiksen, der ventes at være nyvalgt folketingsmedlem fra Ballerup.

»Vi undgår ikke et opgør om udlændingepolitikken, og det er ikke Karen Jespersen, der skal være krumtappen i vores holdninger til integration. Der skal andre toner til og mere fokus på uddannelse til nydanskerne,« siger Mette Frederiksen.

Hun tilføjer, at netop integrations-venlige toner gav gevinst i Ballerup, hvor S-borgmesteren fik seks ekstra mandater. Den stramme kurs og målsætningen om at gøre flygtninge og indvandrere mest danske hurtigst muligt er derimod nyttesløs og blokerer for at finde løsninger, mener hun:

»Hver gang vi træder et skridt til højre, er der andre, der tager to. Vi kan ikke vinde slagsmålet,« mener Mette Frederiksen.

På Fyn lægger amtsformand Elise Petersen også op til en ny kurs:

»Det må være slut med Karen Jespersens linje nu. Desuden skal vi være mere klare i vores budskaber. Der har været alt for mange tvetydige signaler i udlændingedebatten i valgkampen,« mener Elise Petersen.

Karen Jespersen lancerede et udlændineudspil få dage efter valgudskrivelsen, men det blev dårligt modtaget, og siden har man ikke hørt meget fra den ellers populære minister.

Samtidig valgte Nyrup at lægge sig på en blødere linje - og nu er Karen Jespersen altså i fare for at blive isoleret.

Når Socialdemokartiets hovedbestyrelse mødes i dag, kan det næppe at undgås at der bliver et rivegilde om udlændingepolitiken. Dilemmaet er at nogle S-vælgere vil stramme, nogle ønskere en mere human linje. Og fremgangen for S-borgmestrene på vestegnen viser, at der er stemmer i Karens linje,.

Det lykkedes ikke i går at træffe Karen Jespersen.