Vi advarer mod voldsomme billeder.

Viskelæder-udfordringen. En 'leg' blandt unge, som selv 'Jackass-stjernerne' formentlig vil advare mod at prøve hjemme, da den efterlader store sår på kroppen.

En dansk ekspert mener, at det er et spørgsmål om tid, før den smertefulde udfordring kommer til at gå på tur hos de danske unge.

Udfordringen består i, at man tager et viskelæder og gnubber på huden, til man bløder, er dog ikke ny.

Senest i 2015 var udfordringen oppe på de sociale medier, men en Twitter-bruger skriver, at den smertefulde trend også fandtes for 30 år siden.

På trods af alderen har udfordringen fået liv igen via Instagram og andre sociale medier. Det skriver The Mirror.

Der er ikke opslag omkring udfordringen, der trækker danske spor, men i og med den ligger ude på de sociale medier, mener erhvervsforsker Søren Schultz Hansen, at det kan være et spørgsmål om tid, før den kommer til Danmark.

»Det er klart, det går lynende hurtigt. Bogstaveligt talt går der sekunder, før noget sker i England, til det sker i Danmark. Det ikke var muligt før de sociale medier,« siger Søren Schultz Hansen, der i årevis har beskæftiget sig med digital adfærd hos unge.

Udfordringen gælder ifølge The Mirror om at være udholdende i længst tid. Efterfølgende lægger de engelske unge et billede op, hvor de tagger #eraserchallange (viskelæder-udfordringen).

»Der er større risiko for, at unge bliver inspireret til at prøve udfordringen, når den ligger på de sociale medier. De opfatter det som 'normalt'. Derfor kan barrieren gå ned, og de unge kan tænke, 'når de gør det, så vil jeg også',« siger Søren Schultz Hansen.

Han sammenligner udfordringen med deling af nøgenbilleder eller mobning via de sociale medier.

»De unge har ikke samme filter for privathed. De deler private dele af deres liv, og der er ingen private billeder på de sociale medier for dem,« siger Søren Schultz Hansen.

Flere skoler i England har set sig nødsaget til at advare imod udfordringen.

Udfordringen kan vise sig at være meget farlig. I 2015 kæmpede en 13-årig dreng fra USA angiveligt for sit liv, da han led af 'toksisk shock syndrom,' som mentes at være forårsaget af bakterier fra et beskidt viskelæder.