Kvinder, der tager p-piller, har større risiko for at få astma, viser undersøgelse.

Åndenød, hoste og pibende vejrtrækning. Et fænomen, som mange med astma kender til.

Hvad mange dog ikke ved er, at kvinders astma kan være opstået på grund af en meget lille ting, som helt naturligt skylles ned med et glas vand morgen eller aften, nemlig p-pillen.

En undersøgelse foretaget af norske Dagens Medisin blandt 5791 kvinder fra de nordiske lande viser, at normal- og overvægtige p-pillebrugere har hele 42 pct. større risiko for at udvikle astma end kvinder, der ikke er på p-piller.

Mere herunder

En klar tendens
- Vi ved meget lidt om p-pillers indvirkning på lungefunktionen. Vi ser imidlertid en klar tendens til, at p-piller påvirker udvikling af astma, siger Cecilie Svanes, læge med speciale i lungesygdomme og vejleder på undersøgelsen, til norske Dagens Medisin.

Hvad det er, der øger risikoen for astma hos p-pillebrugere, giver undersøgelsen ikke noget bud på. Tidligere forskning peger dog på, at synderen kan være hormoner, men hvilke vides ikke.

Hos Astma-Allergi Forbundet er man klar over, at hormoner kan påvirke astma. Dog har organisationen aldrig tidligere hørt, at der kan være en sammenhæng mellem lungesygdommen og brugen af p-piller.

- Vi ser frem til yderligere forskning, da det her er meget interessant, siger Tinne Vestergaard Nielsen, konstitueret kommunikationschef i Astma-Allergi Forbundet.

Hun mener dog ikke, at de ca. 300,000 danske kvinder, der i dag tager p-piller, skal gå i panik.

- Vi mener ikke, at kvinder skal fravælge p-piller. Det vigtigste er at være opmærksom på, om lungefunktionen ændrer sig. Så skal man naturligvis gå til lægen, siger Tinne Vestergaard Nielsen.