Mange unge piger foretrækker at bruge p-piller frem for kondom. Men p-piller øger ikke alene risikoen for kønssygdomme og brystkræft, de virker også væksthæmmende.



En ny undersøgelse, offentliggjort i lægemagasinet »Lancet« viser, at den naturlige forekomst af østrogen hos drenge stopper deres vækst i puberteten.

Samme stof findes også i p-piller og kan være medvirkende til, at piger, der ikke er helt færdigudviklede, bliver hæmmet i væksten. »Som regel er piger færdigudviklede som 18-årige, nogle endda senere, og på det tidspunkt er det i orden at give dem p-piller - hvis de vel at mærke har en fast partner.

Men giver man pillerne, før pigerne er færdigudviklede, er der risiko for, at de ikke bliver så høje, som naturen havde tiltænkt dem. At østrogen påvirker vækst, har man vidst længe. Man bruger jo faktisk også stoffet til at stoppe abnorm vækst,« siger børne- og ungelæge Vibeke Manniche.

Den seksuelle debut for piger finder generelt sted omkring 16-års alderen. Men en del har også deres første samleje allerede som 13-14-årige. »Det er ofte de piger, der i forvejen er kommet tidligt i puberteten og derfor ikke bliver så høje, der kommer til at lide mest under den væksthæmmende bivirkning fra p-pillerne.

En pige, der egentlig skulle have været 164 cm høj, kan måske risikere kun at blive 161 cm. Det er tre cm, som de færreste unge piger vil undvære,« forklarer hun.

Unge piger i dag går ofte til lægen for at få p-piller allerede efter deres første samleje. Og det er ikke kun pigerne, der er interesseret i at få pillerne. Også deres forældre forlanger, at de skal bruge denne form for prævention.

»Når forældrene, specielt mødrene, bliver klar over, at deres datter har fundet ud af forskellen på drenge og piger, farer de ofte hen til lægen og kræver, at datteren skal have p-piller. For dem står en abort som det værste, der kan overgå en pige,« siger Vibeke Manniche, der underviser folkeskoleelever i brug af prævention.

Undersøgelser viser også, at jo tidligere piger begynder på p-piller, des større er risikoen for brystkræft. Ud over risikoen for brystkræft og den væksthæmmende virkning har p-pillen endnu en bagside. Den beskytter ikke mod seksuelt overførte sygdomme. Nogle få har fejlagtigt troet, at p-pillerne danner en slimhinde, der beskytter mod kønssygdommene. Det gør de ikke. De beskytter kun mod graviditet, og så er der stadigvæk to-tre procent risiko for at blive gravid.

Kondomet er det eneste præventionsmiddel, der både beskytter mod graviditet og kønssygdomme, hvis man vel at mærke bruger det rigtigt. Nye opgørelser har vist, at antallet af kvinder, som får celleforandringer i livmoderhalsen er stigende, og derfor mener Vibeke Manniche, at det er endnu vigtigere at sætte fokus på brugen af kondom. Celleforandringerne, der kan være forstadiet til livmoderhalskræft, skyldes et såkaldt HPV-virus, som er seksuelt overført.

Troels Bové, viceformand for Praktiserende Lægers Organisation, kender ikke undersøgelsen fra »Lancet«. Han mener dog, at den væksthæmmende virkning og p-pillernes øvrige bivirkninger er så små, at en uønsket graviditet er langt værre.

»Den halve eller hele centimeter pigerne går glip af, kan slet ikke sammenlignes med de psykiske og fysiske følger, der kommer af en graviditet,« siger han. Troels Bové vil også fortsat anbefale helt unge piger at tage p-piller, da hans erfaring med kombinationen af unge piger og kondom er meget dårlig.

Men mange unge piger og drenge har et anstrengt forhold til kondom. De synes, det er pinligt, og at det virker hæmmende at skulle bruge. Ifølge Vibeke Manniche er der brug for en adfærdsændring.

»Det handler om, hvordan man sælger kondomet,« siger hun. »At have et godt sexliv knytter sig også til, om det efterlader én på en rar måde. Både psykisk og fysisk. Ligesom en uønsket graviditet er en ubehagelig oplevelse, er en lang række af de kendte kønssygdomme en forfærdelig ting at få med i købet.«

Vibeke Manniche har erfaret, at en del af hendes lægekolleger synes, at p-piller er det eneste saliggørende. Og så længe de unge kan mærke lægens egen modstand mod kondom, får man dem ikke til at bruge det. »Det skal vi have lavet om på, sådan at det faktisk bliver usexet eller pinligt at lade være,« forklarer hun.

Også i Foreningen Sex & Samfund anbefaler man de unge piger at bruge kondom, hvis de har skiftende partnere. »Det er jo det eneste præventionsmiddel, der beskytter mod kønssygdomme. Men som præventionsmiddel, altså som beskyttelse mod graviditet, er p-piller det sikreste,« siger Bjarne B. Christensen, sekretariatschef for Foreningen Sex & Samfund.

En del unge piger bruger både p-piller og kondom for at være på den sikre side. Men det er langt fra alle. En række af de aborter, der finder sted, skyldes, at de unge enten glemmer at bruge kondomet eller bruger det forkert.

»Det er et problem, som der skal gøres noget ved. Den ene strategi, man kan anvende, er at blive bedre til at bruge kondomet og til at snakke med sin partner om det. Den anden metode er at sige, at man kan bruge p-piller - og så bruge kondom oveni, hvis man har skiftende partnere.«

FAKTA

Kønssygdomme, du kun kan beskytte dig mod, hvis du bruger kondom:

Clamydia: En seksuelt overført sygdom, der kan udvikle sig til underlivsbetændelse og derved ende med at gøre kvinden ude af stand til at få børn.

Kondylomer eller kønsvorter: Små blomkålslignende vorter i og omkring skeden. Skyldes HPV-virus (Human Papilloma Virus), der i visse tilfælde kan udvikle sig til celleforandringer og livmoderhalskræft. Et stigende antal kvinder får celleforandringer herhjemme.

Livmoderhalskræft: Er tæt koblet til HPV-virus, som er seksuelt overført sygdom. Ved at følge de anbefalede screeninger, hvor lægen tager en smearprøve, kan det forebygges, ved at celleforandringerne opfanges i tide - og før det er blevet til livmoderhalskræft.

AIDS: En dødelig seksuelt overført sygdom, som sætter sig på immunforsvaret. Den seneste opgørelse over kvinder, der foretrækker p-pillen som præventionsform fordelt på alder (Lægemiddelstyrelsen, 1996):

16-19 år: 55%

20-24 år: 62 %

25-29 år: 41%

30-34 år: 30%

35-39 år: 19%

40-44 år: 13%