Når danske mænd skal finde sig en udenlandsk kone, ser de ofte mod Thailand og Filippinerne, mens danske kvinder ser mod Norden og Europa. Migrationsforsker mener, at de udenlandske kvinder kommer hertil for at forsørge familien hjemme.

Når præsten spørger udenlandske kvinder, der ønsker at gifte sig med danske mænd, om de vil tage denne mand til ægtemand, lyder svaret oftest »chi« eller »oo«.

Thailandske og filippinske kvinder er særdeles godt repræsenteret blandt udenlandske kvinder, der indgår ægteskab med en dansk mand.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Fra 2000 til 2016 blev flere end 4.300 thailandske kvinder gift med danske mænd. I alt 2.529 filippinske kvinder blev gift i Danmark i perioden. Næsten hver fjerde udenlandske kvinde, der i perioden er blevet gift med en dansk mand, er således fra et af de to sydøstasiatiske lande. Norge, Tyskland og Sverige tager de efterfølgende pladser. I alt blev der indgået mere end 30.000 ægteskaber mellem danske mænd og udenlandske kvinder i perioden 2000-2016.

En relativ traditionel kønsfordeling

Ifølge Steen Baagøe Nielsen, kønsforsker ved institut for mennesker og teknologi på Roskilde Universitet og næstformand i Kvinfo, er der et »utal af forklaringer« på, at mange danske mænd bliver gift med udenlandske kvinder. Mens nogle mænd tilfældigt møder en udenlandsk kvinde i byen, på rejser eller gennem arbejdet, findes der også en gruppe danske mænd, der med fuldt overlæg beslutter sig for at blive gift med en udenlandsk kvinde.

I 2006 skrev Steen Baagøe Nielsen rapporten »Mænd i migrationsægteskaber« sammen med kollegaen Thomas Gitz-Johansen. Her fremhævede de, at de mænd, der valgte at gifte sig med en udenlandsk kvinde, ofte har haft svært ved at finde en dansk kæreste.

»Flere af de danske mænd fortalte, at de havde vanskeligt ved at møde danske kvinder, eller at de ikke orkede de steder og måder, hvorpå de fleste almindeligvis finder en partner i Danmark. Mange har tidligere været gift med danske kvinder og søgte bevidst andre partnere, fordi de har oplevet, at der havde været for meget uenighed og at det var vanskeligt at stille danske kvinder tilfredse,« forklarer Steen Baagøe Nielsen.

»En del af ægteskaberne har en relativ traditionel kønsarbejdsdeling, som det var mere almindeligt i Danmark for to-tre generationer siden. Det vil ofte være kvindernes forventning, at der findes en sådan traditionel fordeling, hvor hun træffer beslutninger om børn og hjemmet. Men særligt for de yngre generationer af danske mænd, som forventer ligestilling og ønsker at deltage på lige fod i hjemmet, kan det skabe store problemer og konflikter.«

To grupper af thailandske kvinder

Sine Plambech er migrationsforsker ved DIIS og har flere gange været i Thailand for at undersøge, hvorfor thailandske kvinder søger mod Danmark.

»Overordnet set kan man inddele de thailandske kvinder, der kommer til Danmark og bliver gift, i to grupper: Den største gruppe kommer fra det nordøstlige Thailand, og det er typisk kvinder, der har arbejdet i landbruget som daglejere og nogle i turisme- og sexindustrien. Det er den fattigste del af Thailand. De kommer i kontakt med danske mænd på nettet, via venner eller når danske mænd er på ferie i Thailand. Den anden gruppe er mere veluddannede og kommer fra de større thailandske byer. De gifter sig med danske mænd, der er udsendte eller på anden vis er i Thailand med arbejdet,« siger Sine Plambech.

Hun har særligt besøgt thailandske kvinder i den nordøstlige Isan-provins, der er et af Thailands fattigste områder, og hvor den største del af kvinderne, der gifter sig med en dansk mand, kommer fra.

Sine Plambechs forskning dannede grundlag for DR-dokumentaren »Fra Thailand til Thy« (2007) om thailandske kvinder, der gifter sig med danske mænd. Dokumentarserien bar brænde til bålet af fordomme mod thailandske kvinder, der gifter sig med danske mænd.

»Der er virkeligt mange fordomme mod thailandske kvinder; at kvinderne er tvunget, at de gør det for pengene. De kvinder, jeg har mødt – og jeg har arbejdet med det her i snart 15 år – ved godt, hvad de vil, og ser det at blive gift med en dansk mand som en mulighed for at forandre deres liv og forsørge familien hjemme i Thailand. Omvendt ser den danske mand det som en mulighed for at få en sød kone,« forklarer Sine Plambech.

I Dansk Thai Forening lyder forklaringen, at fænomenet med thailandske kvinder, der gifter sig med danske mænd, ingenlunde er en ny tendens.

»Der er tætte forbindelser mellem Danmark og Thailand. Det har der været i flere hundrede år. Det startede med tætte relationer med Kongehuset og udstationering af hæren og flådepersonale. De tætte diplomatiske relationer mellem landene blev så senere overført til kommercielle brancher, og store, danske virksomheder var i Thailand for at hjælpe med at opbygge vejnet, sporvogne og så videre. Alle de tætte diplomatiske og kommercielle relationer er så smittet af på det private,« siger Hans Siegfredsen.

Han giver eksemplet, at medarbejdere fra SAS bistod thaierne med opstarten af Thai Airways i starten af 1960erne.

Selv om der kommer mange thailandske og filippinske kvinder til Danmark for at blive gift, er skilsmisseraten blandt dem højere end skilmisseraten for ægteskaber mellem en dansk mand og en dansk kvinde.

De seneste opgørelser, der lægger nogle år tilbage, anslår, at omkring 65 procent af ægteskaber mellem thailandske kvinder og danske mænd ender i skilsmisse.

Sine Plambech vurderer, at det skyldes, at kvinderne kommer hertil med et ønske om at skulle forsørge familien i Thailand, mens de danske mænd søger tosomhed.

»Kvinderne kommer ofte med et kollektivt projekt, der handler om, at de skal hjælpe familien derhjemme. Manden søger omvendt en sød kone og en tosomhed. Der kan typisk opstå konflikter mellem det kollektive og det individuelle projekt, for eksempel om hvor mange penge, der skal sendes til Sydøstasien,« siger hun.

Hun understreger, at især de thailandske kvinder er højt repræsenteret på det danske arbejdsmarked.

»Thailandske kvinder er både arbejds- og ægteskabsmigranter,« siger Sine Plambech.

Danske kvinder vælger vestlige mænd

Mens de danske mænd særligt ser mod Sydøstasien, når de skal finde kvinden i deres liv, kigger de danske kvinder mest mod andre vestlige lande.

Fra 2000 til 2016 blev der indgået 1.882 ægteskaber mellem danske kvinder og mænd fra Storbritannien. Vores nabolande Tyskland, Norge og Sverige har derudover været de største leverandører af mænd til giftermål med danske kvinder.

I alt blev der indgået 15.169 ægteskaber mellem danske kvinder og en udenlandsk mand i årene 2000 til 2016.

Bag de tal gemmer sig dog store forskelle på kønnene. Således blev blot 49 thailandske mænd gift med danske kvinder i perioden, mens 56 mænd fra Filippinerne sagde ja til en dansk kvinde. Omvendt blev flere danske kvinder end mænd gift med en italiener eller franskmand.