Det er ikke just den liste, man som land har lyst til at toppe.

Bare solbrune ben, svedige brystkasser og et hav af cocktails. Sommeren er en kåd tid, og du ved, hvad det betyder: Masser af sex!

… men også kønssygdomme, hvis du altså ikke lige husker kondomet.

Vi danskere bør især være på vagt, når vi hopper i kanen med hinanden, for danskerne ligger i den europæiske top, når det gælder klamydia og gonoré, skriver Videnskab.dk.

En opgørelse lavet af Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) viser således, at Danmark er det næstmest klamydiasmittede land i Europa, viser en artikel på Videnskab.dk’s søstersite forskning.no.

Her er i gennemsnit hver 573. dansker smittet med klamydia per 100.000 indbygger, hvilket er lige bag højdespringerne fra Island, hvor tallet hedder 650 per 100.000 indbygger, og lige over Norge, hvor tallet er 478.

Også blandt gonorésmittede scorer danskerne højt. Her indtager vi en tredjeplads med 33 tilfælde per 100.000 indbygger, hvilket er lidt flere end i Island og Norge, men også en del mindre end Irland og England, der indtager listens markante førsteplads med 75 tilfælde per 100.000 indbygger.

Netop klamydia og gonoré er de to mest udbredte kønssygdomme, og der er ikke meget, der tyder på, at de bliver mindre udbredte, fortæller Ørjan Olsvik, professor i medicinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø, til forskning.no.

»Antibiotikaresistent gonoré er på fremmarch, og klamydia har været det i et stykke tid, så de er de mest udbredte kønssygdomme i Europa nu,« siger han.

Overordnet har tilfælde af gonoré været faldende i Europa de seneste 30 år, men det er ved at ændre sig nu. Ifølge Statens Serum Institut har man kunnet spore en stigning af gonoré-tilfælde i Danmark siden 2010.

Generelt lyder anbefalingen altså på, at man passer på og bruger beskyttelse, inden man kaster sig ud i lagengymnastik med nye partnere.

»Der er over 30 forskellige bakterier, virus og parasitter, som kan smitte ved ubeskyttet seksuel kontakt,« forklarer Ørjan Olsvik.

Selvom Danmark topper listen, så er der dog også god grund til at tage tallene med et gran salt.

Flere store europæiske lande som Italien, Tyskland, Frankrig, Spanien og Grækenland har nemlig ikke meldt deres tal ind for 2017.

Andre artikler på Videnskab.dk: