Lyt til artiklen

Øresundsbroen indviet

Bilen fik den mest centrale placering, da Øresundsbroen lørdag blev indviet af dronning Margrethe og Sveriges kong Carl Gustaf. Efter indvielsesfesten ved brofæstet i Sverige kørte de to monarker over broen i en kortege af nye, sorte Volvoer, og ved rigsgrænsen mellem syvende og ottende bropille under den vestlige tilslutningbro, blev den røde snor brudt.

Forinden havde toget fået plads i ceremonien ved at køre de royale gæster fra henholdsvis Danmark og Sverige til den kunstige ø Peberholm i hvert sit nye Øresundstog. På Peberholm hilste kongen og dronningen med ægtefæller på hinanden, inden de sammen med de to landes statsministre i en sammenkoblet togstamme kørte til festpladsen ved betalingsanlægget på Lernacken.

Alle fire talere - dronningen, kongen, statsminister Poul Nyrup Rasmussen og statsminister Göran Persson - talte om de drømme, der nu kan blive til virkelighed. Om de to lande, der trods store ligheder alligevel er så forskellige, men som sammen kan skabe Nordeuropas stærkeste kulturelle og økonomiske region.

/ritzau/