Opfordringer og gode intentioner er ikke nok. Der skal kolde kontanter til, hvis virksomhederne skal ansætte elever og lærlinge i en økonomisk anspændt tid.

Håndværksrådet foreslår nu, at penge fra Globaliseringspuljen skal bruges til at skaffe nye praktikpladser. Pengene skal være en økonomisk gulerod til virksomhederne.

I praksis skal pengene bruges til at præmiere de virksomheder, der tager nye lærlinge, mener Håndværksrådet, der repræsenterer over 20.000 små og mellemstore håndværksmestre.

- Krisen rammer lærlinge urimeligt hårdt, og staten har et ansvar for at rette op på den ulykkelige situation. Kun et direkte økonomisk tilskud til alle virksomheder, som tager en lærling, vil have den nu og her-effekt, der er behov for, siger Heike Hoffmann, som er uddannelsespolitisk medarbejder i Håndværksrådet.

Og rådet mener ikke, at opfordringer til virksomhederne om at tage elever er nok - der skal penge på bordet.

- Det er nødvendigt med økonomiske incitamenter, der kan hjælpe arbejdsgiverne til at fastholde det høje lærlingeindtag, vi har set i de senere år, mener rådet.

Opfordringen til politikerne kommer efter dagens nye tal for praktikpladser, der viser, at antallet af praktikaftaler er for nedadgående. I alt mangler over 4000 unge en praktikplads.

Den økonomiske gulerod skal ikke kun komme fra Globaliseringspuljen men også fra Arbejdsgivernes Elevrefusion, mener rådet, der opfordrer politikerne til at handle.

- Det er overordentligt vigtigt, at politikerne sideløbende med mere strategiske diskussioner omgående tager initiativer med en hurtig og stor effekt. Ellers bliver praktikpladstallene meget værre, end de er nu, siger Heike Hoffmann.

/ritzau/