Farcen om Hans Ø mellem Grønland og Canada er forbi. Danmark og Canada er enige om forhandling.

Flere ugers flagkrig i det fjerneste hjørne af Grønland er forbi. Danmark, Grønland og Canada er enige om at løse konflikten med en snak over forhandlingsbordet i stedet for med flag og besættelse på et lille stormfuldt klippestykke ca. 1.500 km nord for polarcirklen.

- Vi er blevet enige med canadierne om at afslutte sagen. Så vi går i gang med de undersøgelser, der skal til, siger udenrigsminister Per Stig Møller (K).

Farcen om retten til den bare 1,3 kv.km store ø nordvest for Grønland slutter, når Per Stig Møller mødes med den canadiske udenrigsminister, Pierre Pettigrew, i New York midt i september.

Kan Danmark og Canada ikke i fællesskab finde en løsning, er parterne enige om at lade den internationale domstol i Haag afgøre, hvem der har retten til Hans Ø.

Plantede flag
Farcen begyndte for nogle uger siden, da det kom frem, at den canadiske forsvarsminister, Bill Graham, uanmeldt havde besøgt Hans Ø uden først at informere de danske myndigheder. Da Graham tilmed rejste det canadiske flag på øen, følte Danmark sit territorium krænket og sendte inspektionskutteren 'Tulugaq' af sted mod Hans Ø for at erstatte det canadiske flag med Dannebrog. En rejse på godt tre uger. Men udenrigsminister Per Stig Møller har nu ændret den plan.

- Jeg har givet skibet besked om, at det skal sejle derop. Men det skal ikke gå i land og begynde at pille flag ned og sætte et nyt flag op. Det er lidt barnagtigt mellem to NATO-allierede, siger Per Stig Møller.

- Men der skal ikke herske tvivl om, at vi betragter det som dansk/grønlandsk territorium, siger udenrigsministeren, som føler sig sikker på, at forhandlinger og en eventuel prøvelse ved domstolen i Haag vil vise, at Hans Ø er dansk/grønlandsk. Han bygger sin overbevisning på kommende geologiske og historiske undersøgelser af øen.

Aftalen om forhandling mellem Danmark og Canada er indgået i samspil med det grønlandske hjemmestyre.

- Forhandlingsvejen er den eneste farbare vej, siger det grønlandske hjemmestyres vicelandsstyreformand Josef Motzfeldt.

Bred opbakning
I Folketinget er der opbakning til Per Stig Møllers nye linje for at sikre en værdig afslutning på farcen.

- Jeg er fuldstændig enig i udenrigsministerens beslutning. Vi er to civiliserede lande, og selvfølgelig er det forhandling og ikke flag, der skal afgøre sagen, siger Socialdemokraternes udenrigsordfører Jeppe Kofod. Hos regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, bakker man også op om forhandlingsvejen.

- Det er den eneste rigtige måde at gøre det på. To demokratier slås ikke med flag på den måde i 2005, siger udenrigsordfører Søren Espersen (DF).

rav@bt.dk