Intellektuelt ydmyge personer har ofte mere viden end personer, der praler

Personer, der er mere ydmyge om deres egen intellekt, har tendens til at vide mere, end personer, der praler om deres egen viden.

Det viser et nyt studie ifølge PsyPost.org.

Det skriver Videnskab.dk.

Studiet undersøger begrebet intellektuel ydmyghed, som kan beskrives som evnen til at acceptere egne intellektuelle mangler.

I den modsatte ende af skalaen i forhold til intellektuel beskedenhed finder man intellektuel overselvsikkerhed, som betyder, at man er sikker på, man har ret, selvom man ved mindre.

For at undersøge sammenhængen mellem ydmyghed og viden lavede forskerne 5 studier med næsten 1.200 deltagere i alt. I studierne skulle deltagerne besvare en række spørgsmål:

»Vi observerede, at intellektuel ydmyghed kunne relateres til intelligens. Højere niveauer af intellektuel ydmyghed blev associeret med mere generel viden,« siger forfatter på studiet og lektor i psykologi på Pepperdine University i Californien, Elizabeth J. Krumrei-Mancuso, til PsyPost og fortsætter:

»Denne sammenhæng kan måske forklares ud fra fundet af, at intellektuel ydmyghed kan associeres med en mere præcis bedømmelse af egne evner. Altså, når man kan bedømme, hvad man selv ved, og man er klar til at indrømme, hvad man ikke ved, så kan det være det første skridt til at søge ny viden.«

De, der var mere intellektuelt beskedne, havde tendens til at være mere motiverede til at lære for at få ny viden, i modsætning til at være motiverede af eksterne faktorer (som for eksempel karakterer), fremgår det yderligere.

Forskerne har dog nogle forbehold, da nogle af resultaterne for eksempel var mere blandede, når forskerne sammenlignede forskellige grader af intellektuel ydmyghed. Derfor opfordrer de til mere forskning i området.

Studiet er publiceret i The Journal of Positive Psychology.

Andre artikler på Videnskab.dk: