Indenrigsminister Karen Jespersen kan have rank ryg og ro i sjælen, når hun i dag går til møde med regeringens retsordførere, hvoraf flere har kritiseret hende hårdt for hendes planer om at sende kriminelle asylansøgere ud på en øde ø.

For i går fik hun chefens fulde opbakning. Statsminister Poul Nyrup Rasmussen forsvarer bravt sin indenrigsminister, der ellers også har påkaldt sig de Radikales vrede over dele af forslagene. Og især at Karen Jespersen spillede ud uden at have orienteret regeringspartneren først.

"Jeg kender Karen godt og Karens humanisme er der ikke noget i vejen med. Jeg er tryg ved, at Karen har ansvaret for det område, hun har. Jeg har tillid til hende," siger Poul Nyrup til B.T.

"Det, jeg lægger vægt på, er, at når man lytter til indholdet af det, Karen siger, så tror jeg at alle erkender, at her er nogle problemer, vi skal have taget fat på.

Så kan hun have brugt nogle ord, som kan se lidt barske ud på tryk, og som måske er faldet mange for brystet. Men det, jeg nu håber, er, at vi får tingene gjort konkrete, så misforståelser undgås.

For Karen er dybt optaget af, at vi får håndteret spørgsmålet om kriminelle asylansøgere fra det tidligere Østeuropa. Heldigvis er det jo et mindretal, som ikke må skygge over de mange, der kommer her, fordi de er i nød, og som vi må hjælpe ind i det danske samfund," siger Nyrup.

Så at isolere dem på en øde ø eller lignende er okay?

"Jeg vil ikke gå ind i diskussionen om det. Det, Karen er optaget af, er, at vi finder løsninger, så kriminelle asylansøgere ikke er til fare for den danske befolkning. Og det synes jeg, er en helt rigtig bestræbelse.

Ved mødet i morgen (i dag, red.) håber jeg, at man kan få snakket planerne igennem, så de senere kan knyttes til den nye integrationslov. Formålet er at få loven til at virke så godt som muligt," siger Nyrup, der heller ikke lægger afstand til Karen Jespersens planer om at lave en fremskrivning af, hvor mange personer af fremmed herkomst, der vil være i Danmark om 20 år.

"Har vi brug for informationer og facts, kan vi knytte det til integrationsloven i fremtiden."

Nogle socialdemokrater i retsudvalget har jo syntes, det var forkert?

"Der er brug for at parterne sætter sig ned og snakker tingene igennem. Lad os få tingene gjort konkrete. Det samme gælder, når vi snakker om værdierne i vores samfund.

I Danmark skal man f.eks. lære dansk og respektere kvinders ligestilling og frie valg. Det er de grundlæggende ting, vi vil have, går forud for alting. Det må alle indstille sig på, og det tror jeg ikke, der er uenighed om i den brede befolkning," siger Nyrup.

Blæsten om forslagene, der har været tæt på stormstyrke, er ikke blevet mindre af, at Socialdemokratiet holder kongres fra onsdag til søndag, og at de Radikale også har landsmøde i næste weekend. Og de Radikale har ligefrem talt om, at forslagene skaber problemer for regeringssamarbejdet. Men Nyrup ærgrer sig ikke over timingen, siger han.

"Jeg har været så længe i politik, at jeg har opgivet at tro på, at man kan kontrollere de forskellige politiske diskussioner i en bestemt rækkefølge. Diskussionen foregår i et fornuftigt leje. Og jeg er fuldstændig overbevist om, at når ordførerne har fået talt med ministeren, finder de en fælles løsning," siger Poul Nyrup Rasmussen.