Alt imens kritikken hagler ned over Skat og dets direktør Jesper Rønnow Simonsen for at lade svindlere bedrage den danske statskasse for 6,2 milliarder kroner, så kan BT lørdag dag afsløre, at der inden længe kommer endnu et milliardtab i Skat.

Millardregningen skyldes, at Skat ikke har formået i tide at inddrive gæld fra borgere og virksomheder, der skylder penge til det offentlige. Gælden, der kan tælle alt lige fra skatter, studielån og bøder, er blevet forældet og dermed tabt for statskassen.

Skatteminister Karsten Lauritzen bekræfter milliardtabet over for BT.

Læs også:

Skats manglende evne til at inddrive gæld i tide har udviklet sig til en dyr fadæse for de danske skatteydere. I 2014 måtte Skat vinke farvel til 1,26 mia. kroner, som det offentlige havde til gode hos borgere og virksomheder, fordi gælden var blevet forældet. I 2013 lød tallet tilsvarende på 902 mio. kr.

Et anseeligt milliardbeløb

Og i al ubemærkethed afslørede den daværende skatteminister Benny Engelbrecht (S) på et samråd i skatteudvalget lige inden valget, at et ’anseeligt milliardbeløb’ også ville gå tabt i 2015. Det endelige beløb ville først ligge fast i løbet af 3. kvartal. Altså senest ved udgangen af næste måned.

Karsten Lauritzen kan ikke gå ind i, hvor stort tabet bliver, men siger, at det ’anseelige milliardbeløb’ godt kan vokse til et ’meget anseeligt milliard-beløb’.

»Jeg kan konstatere, at de milliarder, der skal afskrives, er et større beløb end det, den tidligere regering har orienteret mig om.«

Inddrivelsessystemet sejler

Henriette Kinnunen, chefjurist i Cepos, kalder det dybt kritisabelt.

Læs også:

»Retssikkerhedsmæssigt er det dybt kritisabelt, at Skats inddrivelsessystem sejler så meget, at staten på bare to år er gået glip af over to milliarder kroner, mens Skat passivt ser til, at yderligere milliardtab er på vej.«

Kinnunen mener ikke, at Skat løser den opgave, de er sat til på hele det offentlige Danmarks vegne:

»Skat skal i sagens natur opkræve den gæld, som lovgivningen har forpligtet dem til at opkræve. Derfor er det betænkeligt, at Skat alligevel lader udestående fordringer forælde suden at gøre noget ved det. Det er trods alt en retsstat, vi lever i – ikke en bananrepublik – så selvfølgelig skal Skat gribe ind og gøre noget aktivt, når de nu er bekendt med, at staten ellers vil gå glip af et anseeligt milliardbeløb de næste år,« siger Henriette Kinnunen.

Årsagen til inddrivelses-fadæsen er blandt andet et koks i Skats it-system, EFI, som betyder, at et større antal gældssager har overskredet forældelsesfristen på tre år, uden at Skat har reageret på det og forsøgt at kradse pengene ind. På teknokrat-sprog hedder det, at sagerne er ’forældet utilsigtet’.

Den tidligere departementschef Peter Loft kalder ’utilsigtet forældelse’ for noget af det værst tænkelige for Skat.

»Det er ligesom aviser og blomsterforretninger. De penge, der er tabt i dag, kan ikke indhentes i morgen. Har man først et forældet krav, kan det aldrig vækkes til live. Derfor er Skat forpligtet til at prøve at holde gældskravene i live, så pengene ikke bare fosser ud af statskassen,« siger Peter Loft.

Det udskældte EFI-inddrivelsessystem blev indført som led i, at Skat ønskede at automatisere inddrivelsen af den voksende milliardgæld til de offentlige kasser. Efter otte års forsinkelse er systemet stadig ikke dueligt, og på rygteplan tales der om, at det helt bliver skrottet til efteråret.

Flere ressourcer

Henriette Kinnunen mener ikke, at man kan undskylde sig med et kuldsejlet it-system.

»Hvis skatteministeren vil eftergive gæld i denne her milliardstørrelse, bør det ske på baggrund af lovgivning eller en konkret vurdering af hver enkelt sag. Ikke på grund af forældelse,« siger Henriette Kinnunen og tilføjer, at Skat i så fald må styrke området med flere ressourcer.