Dansk søvnforsker advarer mod den stigende anvendelse af »livsstilsmedicin«.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Er du fuldstændig lammet af træthed på jobbet, snerrer du af børnene ved den mindste lejlighed, og kan du ikke tage dig sammen til at invitere manden i biografen?

Sådan behøver det ikke at være, for nu kan du nemlig få medicin mod sygelig træthed.

I USA har stoffet modafinil allerede skabt en hysterilignende efterspørgsel med en million udskrevne recepter det seneste år. Medicinen, der sælges under navnet Modiodal, kan også fås på recept i Danmark.

»Det er et suverænt stof, fordi man ikke bliver afhængig. Den eneste bivirkning er, at man får svært ved at sove om aftenen, hvis man tager sin medicin for sent på dagenm,« siger Torbjørn Åkerstedt, svensk professor og søvnforsker.

Medicinen sigter egentlig mod patienter med søvnsygdommen narkolepsi, men for tiden forskes der intensivt i, om midlet med fordel kan bruges af almindelige mennesker, som plages af træthed. En amerikansk undersøgelse viser, at personer med skifteholdsarbejde blev kvikkere og fik lettere ved at koncentrere sig, når de tog modafinil-piller.

Stærkere end koffein
»Der kan være situationer, hvor man har sjusket med sin søvn og har behov for at være frisk. Det fungerer som koffein, men er et kraftigere middel og skal derfor være receptbelagt. Men man skal dog ikke bygge en erhvervskarriere på medicin. At den tanke allerede findes i USA støder mig,« siger professoren, der tager afstand fra tanken om, at folk i bred forstand begynder at spise medicin for at holde sig frisk på jobbet.

Poul Jennum, overlæge, dr. med. og leder af søvnlaboratoriet på Amtssygehuset i Glostrup, har allerede mødt de første danske patienter, som - selv om de ikke lider af narkolepsi - ønsker at tage medicinen mod almindelig træthed:

»Der er patienter, som gerne vil diskutere evt. brug af midlet med mig, men jeg holder mig strengt til at ordinere midlet til den gruppe, medicinen er tiltænkt og afprøvet på, nemlig personer med narkolepsi og sklerose. Jeg mener ikke, man sådan bare kan begynde at bruge den på folk med livsstilsrelateret træthed, så længe den side af sagen ikke er ordentligt dokumenteret,« siger søvnforsker Poul Jennum.

Har bivirkninger
»Midlet er ikke helt uden bivirkninger, som det påstås. Den kan give mindre personlighedsforstyrrelser, f.eks. aggressivitet og irritabilitet«.

Overlægen erkender dog, at det kan være svært at kæmpe imod udviklingen med flere og flere former for »livsstilsmedicin«. Lykkepillen er et andet kendt eksempel på den type medicin:

»Vores holdninger til, hvordan vi skal klare forskellige livsstilsproblemer - f.eks. træthed - er under stadig forandring, i takt med at der udvikles stadig mere effektive midler med færre og færre bivirkninger. Selv om midlerne er udviklet med henblik på bestemte sygdomme, er der samtidig ønsker om, at de nye midler også kan bruges over for mere »normale«, livsstilsbetingede problemer. Det er en udvikling, jeg generelt er betænkelig ved, i det omfang der ikke foreligger nok dokumentation. Men det er svært som læge at kæmpe imod, når patienten efterhånden kan købe hvad som helst via internettet.«

Hvad kan være risikoen ved det stigende internetkøb af den type medicin?

»Træthed kan jo være et symptom på en alvorlig sygdom, men hvis man selv anskaffer sig forskellig medicin, kan man godt være bekymret for, at nogen kommer for sent til læge - at diagnosen ikke bliver stillet så hurtigt, som den ellers ville være stillet,« siger Poul Jennum.

Der findes ifølge lægen et kæmpe kommercielt marked for lægemidler, som kan fjerne uønsket træthed. Mindst hver tiende voksen dansker lider af kronisk træthed og søvnbesvær.

Ifølge tidsskriftet Illustreret Videnskab udskriver amerikanske læger årlig en million recepter på træthedsmidlet modafinil, selv om der i landet kun findes ca. 250.000 med sygdommen narkolepsi.

Patienter med narkolepsi falder - selv om de har sovet normalt - i søvn på alle mulige tidspunkter i løbet af dagen. Det kan ske, mens man holder i sin bil ved rødt lys. Nogle gange er det årsagen til dødsulykker.

Tæller som doping
Den nye medicin mod træthed er klassificeret som et dopingmiddel, men er blevet fundet i blodet hos en række kendte sports- og idrætsstjerner verden over. Fire amerikanske idrætsfolk, deriblandt sprinterstjernen Kelly White, er blevet testet positive for stoffet. De risikerer nu to års udelukkelse, og Kelly White kan miste sine guldmedaljer på 100 og 200 meter.

bagge@bt.dk