Lyt til artiklen

Generne har indflydelse på, hvor gode vi er til at netværke. Har du altid undret dig over, hvorfor nogle af dine kolleger er særligt populære på jobbet? Og at der derimod skal mere til for at folk får øjnene op for, at du måske er lige så interessant og sjov?

Det er ikke kun i skolegården, at popularitet eller mangel på samme rammer os. Vi indgår i ­sociale netværk gennem hele livet, ikke mindst på arbejdspladsen. Og her viser det sig, at vores forældres gener spiller en ganske stor rolle. Ny amerikansk forskning viser nemlig, at op mod 46 pct. af vores sociale netværksevner skyldes vores gener.

- Din sociale position i et netværk er ikke udelukkende noget, du selv skaber. Når alt kommer til alt, er vores sociale liv generisk forudbestemt. Det er ikke hele forklaringen. Men generne spiller en tydelig og grundlæggende rolle i din ­position i et socialt netværk, fortæller professor i sociologi Nicholas Christakis fra Harvard Universitet til Scientific­American.com.

I undersøgelsen studerede forskerne den sociale opførsel hos 90.000 teenagere fra 1994 og frem til i dag. Forskerne indsamlede desuden informationer om 552 par tvillinger, og sammenlignede omgangskreds og sociale netværk hos både identiske tvillinger og tveæggede tvillinger af samme køn.

Den sociale evolution
Resultatet viste, at de identiske tvillingers netværk var langt mere ens end de tveæggede tvillingers omgangskreds, og derfor konkluderede forskerne, at generne har en betydning for, hvordan vi som mennesker agerer socialt.

Forskerne bag undersøgelsen mener, at evolution kan være en del af årsagen til, hvorfor vi udvikler os forskelligt ­socialt. Professor Christa­kis forklarer, at der både kan være fordele og ulemper ved at være populær og god til at netværke.F.eks. er det en fordel at være populær, hvis man skal gardere sig mod sladder, hvorimod det kan være en ulempe, når en sygdom spreder sig.

- Vi er en social art. Vi burde ikke blive overrasket over, at nogle aspekter af, hvordan vi er sociale, afhænger af vores genetik. Nøjagtig som andre aspekter af din personlighed, såsom hvor udadvendt du er, hvor risikovillig du er, så er du forudbestemt til at have specifikke sociale netværksfærdigheder, afhængig af dine gener, siger professor Christakis.