Kvinder vælger instinktivt partnere, som er genetisk forskellige fra dem selv. Men den evne bliver forstyrret af p-piller, mener engelske forskere.

På Liverpools universitet, har forskere kigget på kvinders tiltrækning af mænd.

Først testede de 100 unge kvinder, som ikke tog p-piller. Kvinderne foretrak stort set alle dufte fra mænd, som genetisk var skruet anderledes sammen end dem selv.

Da kvinderne blev testet igen, var 40 af dem begyndt at spise p-piller. Og det ændrede billedet .

De 40 pille-spiseres instinktive valg af mande-lugt havde nemlig ændret sig, og det snedige instinkt (som i sagens natur er med til at sikre opretholdelse af menneskeartens genetiske variation) var tilsyneladende sat ud af spil, idet pille-pigerne nu valgte mænd, som mindede om dem selv.

Testen gik ud på at lade kvinderne dufte til kropslugt-prøver fra seks mænd – og bagefter fortælle de hvidkitlede hvilke lugte, de syntes bedst om.

Scroll ned og læs mere

Prøverne var indhentet ved at lade 97 frivillige mænd sove i en tildelte t-shirts to nætter i træk, og derefter aflevere bomuldstøjet til forskerne. Som delte t-shirtene i to dele til før- og efter p-pille forsøgene, og frøs dem ned til minus 30 grader.

-At forstyrre en kvindes instinktive tiltrækning af genetisk forskellige mænd, kan resultere i vanskeligheder med at opnå graviditet, øget risiko for spontan-aborter og lange intervaller mellem graviditeter, hedder det i en pressemeddelelse fra University of Liverpool.

Når kvinden holder op med at spise præventionsmidlet, går hendes smag i mænd tilbage til det ’naturlige og normale’.

Det får de hvidkitlede fra Liverpool til at drage den konklusion, at pille-spisende kvinder, som forhold er i fare. Fordi de, når de dropper pillen, holder op med at være lugtmæssigt tiltrukket af deres partnere.

Den overraskende forskning bliver offentliggjort i tidsskriftet ’Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences’.