Sekretæren Lissa Galle har kendt Anker Jørgensen i 40 år. I dag skal hun sammen med den nærmeste familie bære ham ud af kirken

Da Lissa Galle i 1975 blev ansat som sekretær i den socialdemokratiske folketingsgruppe, havde hun aldrig troet, at hun fire årtier senere skulle være med til at bisætte sin tidligere statsminister, arbejdsgiver og gode ven.

Når Anker Jørgensen i dag bæres ud af Grundtvigs Kirke i Bispebjerg, danner Lissa Galle bagtrop sammen med manden til Anker Jørgensens kusine. I midten bærer hans to døtre, og forrest går hans to sønner.

Folketingsvalg2011. Valg fest for Socialdemokratiet på Vega. Anker Jørgensen og Lissa Galle.
Folketingsvalg2011. Valg fest for Socialdemokratiet på Vega. Anker Jørgensen og Lissa Galle.
Vis mere

»Jeg har et tæt forhold til både Anker og børnene. Jeg føler, de er min familie. Derfor er det også ganske naturligt, at jeg skal være med til at bære kisten ud,« siger hun.

Tjente Anker Jørgensen i 15 år

Lissa Galle har været Ankers Jørgensens personlige sekretær i mere end 15 år. Hun har haft et tæt forhold til ham, både da han havde sin daglige gang på Christiansborg, og senere da han blev pensionist. Da Anker Jørgensen i 2008 flyttede på plejehjem, besøgte hun ham fast en gang om ugen – hver onsdag, når hun var færdig med dagens arbejde på Socialdemokraternes partikontor. Hendes sidste besøg var onsdagen inden han døde, 20. marts.

»Vi har altid sludret løst og fast om alt muligt og var meget fortrolige og har haft rigtig mange oplevelser sammen. Anker har betydet rigtig meget for mig. Derfor bliver det en meget følelsesladet dag for mig – og et stort tomrum efterfølgende.

Vi har det sidste års tid vidst, hvor det bar hen, og jeg har grædt mange gange, da det gik op for mig, at nu havde vi ikke vores dejlige Anker mere. Og jeg vil bevare kontakten med hans dejlige børn, som jeg føler mig i familie med,« siger Lissa Galle.

Bisættes i et arbejderkvarter

Lissa Galle har været med til at planlægge bisættelsen, der efter Anker Jørgensens eget ønske finder sted fra Grundtvigs Kirke i Bispebjerg i København. For et par år siden kørte hun Anker Jørgensen ud forbi den monumentale murstenskirke, og han fortalte, at han ville bisættes fra netop den kirke, fordi den ligger i et arbejderkvarter.

Det er biskop ved Aarhus Stift Kjeld Holm, der forestår bisættelsen af Anker Jørgensen i dag klokken 13 i Grundtvigs Kirke.

Her er inviteret omkring 400 gæster, blandt andre Lars Løkke Rasmussen og tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, forskellige partiledere, folketingsmedlemmer og ikke mindst en stor gruppe af Anker Jørgensen tidligere kolleger.

Efter bisættelsen har Socialdemokraterne i samarbejde med Anker Jørgensens familie planlagt en mindehøjtidelighed på spillestedet Vega.

Fra klokken 18 bliver der afholdt mindehøjtidelighed på Christiansborg Slotsplads, hvor alle er velkommne.

Anker Jørgensens bisættelse