Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Efter domstolene mandag endnu engang udviste ligegyldighed over for et mindreårigt offer for gruppevoldtægt, har de Konservative mistet tålmodigheden. Partiet foreslår nu minimumsstraffe på et års fængsel, når voldtægtsofret er under 18 år.

Sagen, hvor en grædende 13-årig pige blev tvunget til oralsex af fire unge mænd, er den anden er løbet af få måneder, hvor voldtægtsmændene kunne forlade retten med helt symbolske straffe. Dommeren brugte gerningsmændenesunge alder som argument for de ekstremt milde straffe:

"Men hvad med
pigens unge alder? Hun var endnu yngre end forbryderne. Det her er endnu et eksempel på, at domstolene har bevæget sig ud af et skråplan ved at tage mere hensyn til gerningsmændene end til ofret," siger den konservative retsordfører Helge Adam Møller.

"Selvfølgelig skal man da kigge på gerningsmændenes alder, men ofrets alder bør veje endnu tungere. Derfor vil vi stille forslag om minimumstraffe på et år, når voldtægtsofret er under 18 år," siger Helge Adam Møller og tilføjer:

"Dommen fra Århus er et helt galt signal. Man kan frygte, at andre unge indvandrere siger: "Nå, det er altså, hvad det danske samfund giver for voldtægt". Det er jo en forbrydelse, der straffes helt anderledes strengt i muslimske samfund."

Hverken formanden for Folketingets Retsudvalg Lissa Mathiasen (S) eller næstformanden Anne Baastrup (SF) vil kommentere den konkrete sag, før den er endelig afgjort.

Men Anne Baastrup understreger, at det ikke kan ses som et formildende aspekt ved en voldtægt, at pigen har seksuelle erfaringer i forvejen, eller at hun går let påklædt. Det var ellers den argumentation, forsvareren brugte for at hjælpe voldtægtsforbryderne ud af klemmen:

"Det er fuldstændig uacceptabelt, hvis nogen siger, at en kvinde selv er skyld i voldtægt, fordi hun går klædt på en bestemt måde eller har seksuelle erfaringer i forvejen. Helt uantageligt. Det var netop det, vi kæmpede imod i kvindebevægelsen," siger Anne Baastrup.

Andre læser også