Ikeas grundlægger og en af verdens rigeste hænges ud.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>I modsætning til alle os, der ofte kæmper en brav kamp for at samle hans møbler, så har han altid vidst, hvad han gjorde.

Ingvar Kamprad, grundlæggeren af møbel- og varehuskæden Ikea, er manden bag en af de største succeshistorier i Sverige.

Han ville opbygge en succesrig virksomhed, og det var, hvad han gjorde. Derfor blev whisky- og vinelskeren og den tidligere nazi-sympatisør en af verdens rigeste.

Rigere end Bill Gates
Svenske medier har endda udråbt ham til at være rigere end Bill Gates, der har siddet på tronen i de sidste mange år.

Alligevel bliver Kamprad omtalt som en nærigpind, der nødigt bruger penge.

Ifølge avisen Daily Mail kører han rundt i en 11 år gammel Volvo, lever i en almindelig villa i Schweiz (lejet af Ikea), og han bruger Internettet, når det handler om at finde de billigste flybilletter.

Han kunne aldrig finde på at flyve på første klasse. Han vil være, hvor hans kunder og ansatte er.

Han fyrede sin frisør igennem mange år, da han mente, at han var blevet for dyr. Han fandt en anden, der ville klippe ham for omregnet 70 kr.

Køber altid på tilbud
Han venter med at handle indtil varerne er kommet på tilbud, og han har aldrig glemt, at han voksede op på en fattig egn, hvor »de svenske skotter« bor.

Samtidig mener han, at han er godt eksempel for de tusindvis af ansatte i koncernen. Ikke pjatte pengene væk. Til gengæld elsker de ham, fordi han er en af dem. Han taler gerne med kvinden eller manden på gulvet, selv om han forlængst har trukket sig ud af den daglige drift.

Hvis de vil forsøge at få fat i ham, så hjælper det ikke at ringe på mobilen. Han har godt nok èn, men den er altid slukket.

Han er uden for rækkevidde. Til gengæld kan han altid få fat i andre, forstås.

Flirt med nazismen
I sine unge år begyndte Kamprad at interessere sig for politik. Efter anden verdenskrig var han i kontakt med en forening, der tydeligt hyldede nazismen. Han var endda gode venner med formanden.

»Måske var jeg medlem. Jeg husker det ikke. Jeg kvittede dem hurtigt efter et par møder,« siger Ingvar Kamprad ifølge den britiske avis.

Han var efter eget udsagn præget af ungdommelig kådhed, og han fortryder afgjort dette lille fejltrin i sit liv. Han har flere gange taget afstand fra sine tidligere politiske sympatier.

Han er heller ikke bleg for at indrømme, at han har haft - og har - problemer med alkohol. Da træet til møblerne blev hentet i Polen i begyndelsen af 1960'erne, var det lige så meget for at købe billig vodka.

»Sådan begyndte det.«

Holder pauser fra flasken
Selv i dag må han sørge for at holde nogle lange pauser, så drikkeriet ikke tager overhånd.

»Jeg elsker at drikke, men jeg ved, at jeg skal holde nogle pauser ind i mellem. Jeg er tvunget til at rense nyrer og lever,« siger han ifølge Daily Mail.

Han erkender også, at han tidligere begik fejltagelser ved at bruge for billig arbejdskraft rundt omkring - især i Østeuropa. Han siger uden omsvøb, at han har oplevet mange fiaskoer, men ingen får ham til at sige, at han er megarig.

Ifølge Ikea-koncernen har grundlæggeren forlængst afhændet sine aktier. Moderselskabet »Ingka« har siden 1982 været ejet af en hollandsk fond.

»Ingvar Kamprad ejer ikke Ikea Gruppen,« fastslog man i en pressemeddelelse i forbindelse med, at han blev udråbt til at være god for omkring 400 mia. kr.

Alligevel rangerer Kamprad som nr. 13 på listen over verdens rigeste i det ansete Forbes Magazine. Hans personlige formue vurderes til 111 mia. kr. Derfor har han uden tvivl fortsat råd til at forkæle sig selv lidt.

»I ny og næ køber jeg en pæn skjorte og et slips,« siger Kamprad.

I forbindelse med han hans 75 års fødselsdag gav han nogle af sine meget sjældne interviews. Af dem fremgik det, at han har boet i Schweiz i 24 år, og han besøger sit fædreland i gennemsnit en gang om måneden.

I hans hjem findes kun Ikea-møbler, og en af hans største fornøjelser er fortsat at besøge møbelhusene, hvor han hygger sig med at tale med personalet på gulvet.

bola@bt.dk