Tennisspilleren og feministen Billie Jean King vandt et historisk slag, da hun i 1973 bankede mandschauvinisten Billy Riggs. Tenniskampen  ’Battle of the sexes’ bliver nu genoplivet i filmen af samme navn. En film, der beviser, at kvinder kan slå mænd på deres egen banehalvdel

Tennisbanen i Houston, Texas, var fyldt til bristepunktet den 20. september 1973. Mere end 30.000 fans havde taget pladspå lægterne, og i 30 lande fulgte 90 mio. tv-seere kampen mellem den 55-årig pensionerede tennisspiller Bobby Riggs og den 30-årige femdobbelte Wimbeldon-mester Billie Jean King.

Kampen, der er blevet døbt ‘Batlle of the sexes’, handlede om meget mere end tennis. På den ene side af nettet stod en provokerende mandschauvinist med sine bedste år bag sig, på den anden side stod en verdensklassespiller og glødende feminist. Sjældent har en omgang tennis fået så meget mediebevågenhed. Og sjældent har der været så meget på spil.

»Jeg har sagt det om og om igen: Manden er kongen. Manden er kvinden overlegen. Kvinden hører til i soveværelset og i køkkenet. Det er kvindens opgave at opvarte manden,« udtalte Bobby Riggs på et pressemøde et par dage før kampen. Billie Jean King ville gøre alt for at vise ham, at kvinder ikke blot hørte til bag kødgryderne, men kunne konkurrere på lige fod med mændene.

»Det var ikke nogen fantastisk kamp, men det var et afgørende øjeblik i historien. Kampen handlede meget mere om social retfærdighed end om tennis,« fortæller den i dag 74-årige tennislegende til BT.

King vandt tenniskampen med cifrene 6-4, 6-3, 6-3. I kampen mellem kønnene beviste hun, at kvinden var den overlegne vinder.

Kønskampen er ikke slut

Nu kan en ny generation stifte bekendtskab med den historiske tenniskamp, for i denne uge fik filmen ‘Battle of the sexes’ med Emma Stone og Steve Carell i hovedrollerne dansk biografpremiere. Selvom opgøret mellem de to tennisspillere kan virke en smule bizart i dag – Billie Jean King blev båret ind på banen på et fjerprydet sølvfad af seks hårdtpumpede mænd klædt ud som slaver fra oldtiden og Bobby Riggs fulgte efter i en stridsvogn trukket af bikini-modeller – så fik opgøret enorm betydning for fremtidige kvindelige sportsudøvere.

»Efter kampen steg tennis som sportsgren gevaldigt i popularitet i USA. Set i bakspejlet banede den også vej for en større accept af kvinder som sportsudøvere i det hele taget,« siger Billie Jean King.

Actors Ron Silver (L) and Holly Hunter (R) are pictured in an undated publicity photo from ABC's original movie "When Billie Beat Bobby, " airing April 16, 2001 (9:00pm EST). The television show depicts the 1973 "Battle of the Sexes" when 55-year-old tennis hustler Bobby Riggs (Silver) challenged 29-year-old female tennis star Billie Jean King (Hunter) to a tennis match. REUTERS/Robert Voets/ABC Handout. (Foto: HO/SCANPIX NORDFOTO 2001)
Actors Ron Silver (L) and Holly Hunter (R) are pictured in an undated publicity photo from ABC's original movie "When Billie Beat Bobby, " airing April 16, 2001 (9:00pm EST). The television show depicts the 1973 "Battle of the Sexes" when 55-year-old tennis hustler Bobby Riggs (Silver) challenged 29-year-old female tennis star Billie Jean King (Hunter) to a tennis match. REUTERS/Robert Voets/ABC Handout. (Foto: HO/SCANPIX NORDFOTO 2001)
Vis mere

Kæmpet i 50 år

Siden hendes vinderslag for 45 år siden er kvindelige tennisspillere som Steffi Graf, Monica Seles og vores egen Caroline Wozniacki blevet superstjerner og mangemillionærer. Men der er stadig meget arbejde at gøre, slår Billie Jean King fast:

»Jeg har kæmpet for ligestilling mellem kønnene i sportsverdenen i snart 50 år. Selvom vi bestemt er nået langt, er der stadig masser at gøre. Kvinder er på ingen måde lige med mændene – endnu.«

Det er svært at være uenig. For hvor kvinder har vundet den brede befolknings anerkendelse i sportsgrene som bl.a. tennis, håndbold, atletik og svømning, så kniber det stadig med at finde fodfæste i mere mandsdominerede sportsgrene som motorsport, golf og boksning.

Det er der flere grunde til, fysiologiske såvel som kulturelle. Men også historien spiller en afgørende rolle.

»Sport blev opfundet af mænd og for mænd. Det tog lang tid for kvinder at blive accepteret i sportens verden – både på amatørplan og i højere grad på professionelt niveau – og det tog endnu længere tid at blive accepteret i de mere maskuline discipliner,« forklarer Gertrud Ursula Pfister fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

For 100 år siden deltog kvinder ikke i sportsgrene, der fokuserede på styrke, aggressivitet og udholdenhed. Datidens læger var overbeviste om, at de fysiske udfoldelser ville være for udmattende for kvinder, og at det kunne skade deres fertilitet. Som stifteren af de olympiske lege, Baron Pierre de Coubertin, sagde tilbage i 1886:

»Lige meget hvor stærk en kvindelig atlet kan tænkes at være, så er hendes organisme simpelthen ikke bygget til at modstå visse chok.«

Udtalelsen virker i dag grotesk, men man stikker sig selv blår i øjnene, hvis man ignorerer det faktum, at der er fysiologiske forskelle mellem kønnene, mener Verner Møller, der er professor og forskningsleder ved Center for Idræt ved Aarhus Universitet.

»Der er en markant biologisk forskel på mænd og kvinder, som gør, at mænd fra naturens side bare er stærkere og hurtigere end kvinder. Hvis vi blander kønnene i alle sportsgrene, vil det få den konsekvens, at kvalitetsforskellene mellem kønnene vil træde frem. Det vil i sidste ende gøre mere skade end gavn for de kvindelige sportsudøvere,« siger han og fortsætter:

»De hurtigste kvinder i verden er væsentligt hurtigere end 95 pct. af den mandlige befolkning, og de ville uden større anstrengelse vinde over en pokkers masse mænd. Men de vil ikke kunne vinde over de hurtigste mænd. Hvis mænd og kvinder konkurrerer på lige fod i f.eks. 100 meter løb, vil kvinderne konstant blive udstillet som de næstbedste, hvilket ikke ligefrem vil gavne deres sag.«

Boxing woman punching wearing boxing gloves / photo set of sporty muscular female brunette girl wearing sports clothes over white background
Boxing woman punching wearing boxing gloves / photo set of sporty muscular female brunette girl wearing sports clothes over white background
Vis mere

Knockout til kønskamp

Alle rekorder i sportsverdenen fokuserer på meter, gram og sekunder. I alle målingerne vil kvinderne komme til kort overfor mændene. Men det betyder ikke, at kvindernes præstationer er ringere, fastslår Gertrud Ursula Pfister.

»Der er fysiologiske forskelle mellem mænd og kvinder. Det kan vi ikke benægte, og det ønsker vi heller ikke at benægte. Det ville være unfair at dyste mod mændene i visse sportsgrene. Men hvis kvinderne ønsker at tage kampen op, så skal de selvfølgelig have mulighed for det,« siger hun.

Det ønske havde den amerikanske bokser Jackie Tonawanda. Blot to år efter at Billie Jean King slog et slag for kvindelige atleter på tennisbanen, kæmpede Tonawanda sin egen kamp for ligestilling i bokseringen.

Før 1975 var det ikke tilladt for kvinder at bokse. Det fik bokseren med tilnavnet ’The Female Ali’ til at lægge sag an mod kommissæren Edwin Dooley, som havde nægtet hende en bokselicens. I staten New York var det vedtaget ved lov, at kvinder ikke måtte dyrke professionel boksning. Den 41-årige Jackie Tonawanda vandt retssagen og banede dermed vejen for andre hårdtslående kvinder. Højdepunktet i hendes egen karriere var, da hun cementerede sin status som kvindernes svar på Muhammad Ali ved at slå den mandlige kickbokser Larry Rodania i gulvet under en kamp i Madison Square Garden i 1975. Jackie Tonawanda blev senere personlig bodyguard for ingen ringere end sværvægtsbokseren Muhammad Ali.

Full length portrait of young woman playing tennis on a dross field. Healthy lifestyle. Isolated white background
Full length portrait of young woman playing tennis on a dross field. Healthy lifestyle. Isolated white background
Vis mere

Formel K

Kvinderne bliver ved med at finde vej ind i sportsgrene, som historisk set har været mændenes domæne. Så sent som i 2013 skrev den 31-årige amerikaner Danica Patrick historie, da hun som den første kvinde nogensinde vandt en såkaldt Daytona 500 Pole i motorsporten Nascar.

Sammen med ridning og sejlsport er motorsport en af de få sportsgrene, hvor kvinder konkurrerer på lige fod med mændene. Her har fysikken ikke den store betydning, da det kun er en fordel at være lav og slank, når man kører racerløb. Alligevel findes der meget få kvindelige professionelle racerkørere som Danica Patric. Som den tidligere Formel 1-verdensmester Sebastian Vettel formulerede det: ’Der er ingen grund til at være en gentleman på banen, for der er ingen kvinder, som kører’.

Men hvis det ikke er fysikken, der forhindrer kvinder i at trykke speederen i bund på racerbanen, hvad er det så?

»Der er forskellige kulturelle barrierer, der kan gøre det svært for kvinder at køre racerløb. Men det handler også om interessen. Piger ønsker at gå til f.eks. ridning, ballet og svømning. Mænd og kvinder har forskellig smag, og det viser sig helt tilbage i barndommen. Men det er også bundet op på traditioner. Det er f.eks. i dag o.k. for kvinder at spille fodbold og gå til boksning,« siger Gertrud Ursula Pfister.

Billie Jean Kings sejr over Bobby Riggs i 1973 gjorde op med traditionen om, at tennisarenaen primært var mændenes slagmark. Spørger man idrætsprofessor Verner Møller, er det på høje tid, at kvinderne får samme respekt som mændene i sportens verden.

»Ligesom kvinderne konkurrerer på lige fod med mændene, når det gælder job, burde de også konkurrere på lige fod i sport. For 100 år siden var der ingen kvinder på universiteterne, fordi det ikke var et sted for kvinder. Den holdning er heldigvis blevet manet godt og grundigt i jorden. Det samme burde gøre sig gældende i sportens verden.«

Kvinderne
mod mændene

Fem sportskvinder, der tog kampen op på mændenes bane



Kelly Kulick – Bowling
Tennisspilleren Billie Jean Kings kaldte det ’historisk’, da den amerikanske bowler Kelly Kulick, som den første kvinde nogensinde, fik en førsteplads ved mændenes Professional Bowlers Association-tour i 2010. Kulick bankede en af turneringens helt store favoritter, Chris Barnes, i finalen ved at lave ni strikes ud af ti mulige.

Conchita Cintrón – Tyrefægtning
Den peruviansk-fødte Conchita Cintrón er uden sidestykke den mest succesfulde kvindelige tyrefægter i historien. Gennem sin karriere op gennem 1930rne og 40rne slog hun 750 tyre ihjel og betog publikum i Spanien, Portugal og Latinamerika. I 1949 blev Conchita Cintrón anholdt, da hun sprang ned fra sin hest for at sætte dødsstødet ind på tyren. I Spanien var det dengang forbudt for kvinder at deltage i tyrefægtning til fods. Hun blev dog benådet samme dag.

Jackie Mitchell – Baseball
Babe Ruth og Lou Gherig var kendt som den dødeligste duo i baseball i begyndelsen af 1930erne, og der var ikke mange, som kunne få bolden forbi deres baseballbat. Men den 2. april 1931 mødte de deres overmand i form af den blot 17-årige teenagepige Jackie Mitchell, der formåede at kaste bolden forbi dem ad flere omgange. Senere samme år forbød baseball-kommissæren Kenesaw Mountain Landis kvinder at spille mod mænd. En lov, der først blev ophævet i 1973.

Ann Meyer Drysdale – Basketball
I 1979 skrev Ann Meyer Drysdale historie, da hun som den første (og til dato eneste) kvindelige basketballspiller landede en kontrakt med NBA-klubben Indiana Pacers. Selvom Drysdale ikke fik en plads på mændenes førstehold, kan hun kigge tilbage på en karriere, som er få sportsudøvere forundt. I sine 10 år på banen vandt hun en guldmedalje i verdensmesterskabet for kvindebasketball og en sølvmedalje ved de olympiske lege i 1976.

Babe Didriksen Zaharias – Golf
Amerikaneren Babe Didriksen Zaharias var født til at dyrke sport. I gymnasiet spillede hun basketball på højeste plan og ved de olympiske lege i 1932 vandt hun to guldmedaljer og en sølvmedalje i atletik. Der er ikke noget at sige til, at sportskanalen ESPN kårede hende som den 10. bedste amerikanske atlet i det 20. århundrede. Men faktisk var det på golfbanen, at Zaharias fik størst succes, og i 1945 blev hun den første kvinde nogensinde, der deltog i mændenes PGA-turnering.